I PRODAJA MIMOZA

Ove subote će se na Korzu održati 16. Dan mimoza

U subotu, 21. siječnja od 9 do 13 sati na Korzu će se obilježiti 16. dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice.

Cilj akcije koje provodi Liga protiv raka Primorsko-goranske županije je podići svijest o ovoj bolesti, pa će u šatoru na Korzu građanima dijeliti edukacijski materijali, davati savjeti i motivirati ih na brigu o zdravlju. Ujedno će biti organizirana i prodaja mimoza po simboličnim cijenama te će se na taj način prikupljati humanitarni prilozi za daljnji rad Lige na promicanju znanja o raku te podrške pacijentima.

„Rak vrata maternice je bolest koja uopće ne bi trebala postojati, jer postoji šansa da se redovitim ginekološkim pregledima bolest otkrije praktički prije nego što je i nastala, a cijepljenjem protiv najčešćeg uzročnika ove bolesti, humanog papiloma virusa (HPV), spriječi da do nje uopće dođe“, kazala je predsjednica Lige protiv raka Primorsko-goranske županije dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med.

Kako je naglasila županijska koordinatorica Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice Helena Glibotić Kresina, dr.med., HPV virus je 99,7% uzročnik raka vrata maternice, ali i raka penisa, ždrijela, čmara i stidnice, dakle nije ograničen samo na žensku populaciju.

„Cijepljenje protiv HPV virusa je od 2015. godine u redovnom kalendaru cijepljenja, a država je osigurala besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake od 8. razreda osnovne škole pa sve do 25 godine. Cijepljenjem se smanjuje mogućnost infekcije od onkogenih tipova HPV virusa koji uzrokuju malignu transformaciju, odnosno pojavu karcinoma“, kazala je Glibotić Kresina.

Dopredsjednica Lige protiv raka PGŽ te stručni voditelj Kluba Mirta za žene liječene od raka ginekoloških organa, Ani Mihaljević Ferari, dr.med., istaknula je kako ovom akcijom žene želi educirati da se je rak vrata maternice jedna od bolesti koja, ako se detektira u dovoljnom ranoj fazi, manjim operativnim zahvatom može izliječiti.

„Ova akcija je namijenjen svima i svatko može pronaći razlog zašto bi je podržao: žene jer je prije svega akcija usmjerena na rano otkrivanje raka vrata maternice, mlade djevojke može potaknuti da krenu sa pregledima i posvete se brizi o svom zdravlju, majke da budu upoznate s mogućnošću cijepljenja svojih i djevojčica i dječaka, a muškarci mogu podržati svoje supruge, partnerice, majke, sestre i kćeri da naprave ginekološki pregled i na taj način možda spase svoj život“, poručila je dr. Mihaljević Ferari.

Poziv građanima da se akciji odazovu u što većem broju uputile su pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković te privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Silvia Hunjadi Korošec, kao predstavnice Grada i Županije, institucija koje kontinuirano podržavaju rad Lige protiv raka.

Dr.sc. Iva Sorta Bilajac Turina, dr.med. iz Odjela školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Županije, ujedno i članica Predsjedništva Lige protiv raka, istaknula je kako je prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak RH u 2019. godini dijagnosticirano 268 slučajeva raka vrata maternice.
„Primijećeno da se ova vrsta malignoma spušta u niže dobne skupine tako da je u 2019. čak trećina oboljelih žena bila mlađa od 50 godina. U 2020. godine je od raka vrata maternice u Hrvatskoj preminulo 126 žena, a posljednjih pet godina je u našoj županiji od te bolesti preminulo 18 žena“, kazala je Sorta Bilajac Turina.

Osvrnuvši se na podatak da obolijevaju sve mlađe žene, dr. Ružić-Pavlović je kazala da je to dokaz da se seksualni život mladih pomiče sve ranije, te upozorila na važnost seksualnog odgoja ne samo kod kuće, već i u školi. Kako je kazala pročelnica Mušković, Grad Rijeka namjerava u svoje osnovne škole uvesti Zdravstveni odgoj i obrazovanje, čiji će dio biti i seksualni odgoj.

Akciju podržavaju Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, KBC Rijeka, gradovi i općine županije, Medicinska škola Rijeka, Jadran galenski laboratorij, gradska društva Crvenog križa Rijeke, Opatije i Krka te Udruga žena operiranih dojki „Nada“.

16. Dan mimoza, osim u Rijeci, u subotu, u jutarnjim satima 21. siječnja prigodnim programima obilježavat će se na gradskoj tržnici u Opatiji, u Crikvenici, Omišlju, Delnicama i Malom Lošinju.

Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice nastao je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i nevladine udruge “Zdrav(k)a”. Akcija se diljem Hrvatske održava svake godine na početku Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari