SVJETSKI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Ove subote u SD Marino Cvetković će se održati sportsko-rekreativne aktivnosti ”Mogu i ja” za osobe s invaliditetom

Ove subote 10. prosinca s početkom u 11 sati, održat će se 13. Sportsko- rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom i volontere školske dobi u SD Marino Cvetković. Povodom Svjetskog dana osoba s invaliditetom i Svjetskog dana volontera, a pod pokroviteljstvom Grada Opatije,  KŠR Gorovo organizira manifestaciju čije su aktivnosti u potpunosti prilagođene psihofizičkim mogućnostima sudionika.

“Mogu i ja” je integracijski sportsko-rekreativni program kroz koji se osobe s invaliditetom uključuju u aktivnosti koje će provoditi uz pomoć djece volontera. Aktivnosti nisu natjecateljskog karaktera, već su funkcionalne, zabavne i pomažu napretku motoričkih, psiholoških i socioloških karakteristika sudionika. Svi sudionici su već svojim dolaskom i uključivanjem u aktivnosti pobjednici i bit će nagrađeni prigodnim medaljama. Sudionike školske dobi ovim se programom želi educirati o važnosti volonterstva u zajednici te pomoći osobama kojima je ta pomoć najpotrebnija. Nagrada za volonterstvo je veliki osmijeh i zadovoljstvo svih sudionika koji će pamtiti ovu manifestaciju cijeli život.

PROGRAM AKTIVNOSTI

Opatija, dvorana Marino Cvetković, subota 10. 12. 2022. godine  s početkom u 11:00h

10:30-11:00h – dolazak sudionika

11:00h – Otvaranje sportsko – rekreativnih susreta (mimohod, podizanje zastave i prisega)

11:10h – Sportsko rekreativni program

Program A

 PROGRAM TRENINGA MOTORIČKIH AKTIVNOSTI (MATP)

Za osobe s cerebralnom paralizom

(mobilnost, ručne vještine, udaranje, loptanje, upravljanje ručnim i elektroničnim kolicima)

voditelj Robert Đukić, mag. fizioterapije

MATP je službeno potvrđeni program Specijalne olimpijade i namijenjen je osobama s najtežim stupnjevima motoričkih i senzitivnih oštećenja, koje ne mogu zadovoljiti univerzalna pravila. Svrha programa je uključiti svaku osobu bez obzira na stupanj oštećenja jer filozofija programa nije natjecanje već pokazivanje sposobnosti, druženje i svojevrsna socijalna integracija. Program se provodi kroz određene elemente sportskih disciplina strogo prilagođene mogućnostima, stupnju oštećenja i dobi svih sudionika u aktivnostima. Aktivnosti su funkcionalne, zabavne i pomažu napretku motoričkih, psiholoških i socioloških karakteristika sudionika. Nema strogih pravila i svaki sudionik pokazuje što i koliko može. Program je vrlo pristupačan i mogu ga kao treneri voditi sve osobe koje rade sa osobama sa teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Program će se izvoditi uz pomoć volontera OŠ “R.K. Jeretov”iz Opatije.

Program B

INTEGRACIJSKI  SPORTSKO REKREATIVNI PROGRAM ZA OSOBE S INVALIDITETOM I PARTNERE

Za osobe s lakšim oštećenjima

– voditelj : Dalibor Korenić , viši sp. trener

Aktivnosti su strogo prilagođene populaciji osoba s invaliditetom te njihovim psihofizičkim mogućnostima. Velika pozornost usmjerit će se na integraciju osoba s invaliditetom te nesmetano uključivanje u sve sportsko – rekreativne programe koji će se odvijati uz pomoć volontera – partnera. U program su uključeni elementi monostrukturalnih i polistrukturalnih programa metodički koncipiranih u programe sportske rekreacije. Program nije natjecateljskog karaktera.

Aktivnosti su:

  • Sportski poligon
  • Pikado
  • Kuglanje loptom
  • Gađanje koša
  • Gađanje lukom i strijelom
  • Nogomet – gađanje gola
  • Hokej – vođenje i gađanje gola
  • Rukomet – gađanje gola
  • Bacanje kolutova
  • Gađanje mete lopticama
  • Boćanje
  • Stolni tenis (prezentacija aktivnosti

Subota će u Opatiji biti doista poseban sportsko – rekreativni dan na kojem se očekuje puno sudionika i koji će zasigurno biti pun pozitivne energije, upravo onako kako je to na ovom programu i tradicija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari