BRZOPOTEZNI ŠAH

Ovo je Lara iz Grobnika: Od 4. godine igra šah! U Europi je prvakinja, a na svijetu u top 5

Lara Zagorac iz Grobnika šahovsko je čudo od djeteta! Europska prvakinja, ali jako skromna. Šahovske figure po ploči je počela slagati već s tri godine. Novogodišnja joj je želja zadržati titulu europske prvakinje, Ima trojicu trenera, koji za nju imaju velika predviđanja. Više u video prilogu!

Nekad najdraže igračke, šahovske figure Lari su s vremenom postale glavna preokupacija. Slaže ih od treće, a šah igra od četvrte godine života.

“Kad su tata i djed igrali šah, ja sam ih gledala, onda sam htjela naučiti i naučili su. Šah mi znači puno, volim ga igrati”, ističe Lara Zagorac,europska prvakinja u brzopoteznom šahu za djevojčice do 14 godina.

Igra ga satima za gušt, plus dva do tri sata treninga na dan, pogotovo na praznicima. Ima trojicu trenera, a jedan od njih veliki je šahovski autoritet.

“Ona ostvaruje pobjede s daleko jačim, iskusnijim protivnicima na turnirima, dakle ima, po meni, sve osobine da postane vrhunska igračica. Ona je remizirala s jednim crnogorskim velemajstorom u jednoj normalnoj partiji od četiri sata”, komentira v.d. izbornika šahovske reprezentacije Ivan Mandekić.

Sedmašica ipak najviše uživa u brzopoteznim, trominutnim partijama! Medalje i natjecanja više i ne broji, a ogromna podrška su roditelji i škola.

“Bila sam prva u Europi do 14 godina, bila sam više puta državna prvakinja. Sad sam na svjetskoj listi blizu, četvrta”, kaže Lara, koja je za europsku titulu odigrala 18 partija.

“Ona svoje rezultate ne doživljava kao nekakve vrhunske. Kad naš izbornik Dalić, kaže riječ ‘poniznost’, ma što to značilo, to je nešto što trebaš imati da ne bi poletio, da ne bi sletio, dakle, ona tu čvrsto stoji na nogama”, napominje Mandekić.

S jednim trenerom radi na daljinu, online, jer on živi u Beogradu. Kaže da je ekstremno talentirana.

“Ne bi me začudilo za godinu, dvije, da bude stalni član reprezentacije Hrvatske u šahu, eto, to je ono što je moja procjena”, kaže nam šahovski velemajstor Branko Tadić.

Lara kaže da nema šahovske uzore, ali svakim danom pokušava igrati bolje. Ima jednu novogodišnju želju.

“Voljela bih opet zadržati titulu europske prvakinje u brzopoteznom šahu. To mi je što planiram ove godine!”, kaže Lara za RTL Danas.hr.

Nema sumnje da će uz trud koji ulaže, skromna Lara želju ostvariti u nekoliko poteza!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari