ZAPRIMLJENO 16 NOMINACIJA

Ovo su najbolji inovatori u našoj županiji u 2022. godini, značajnim sredstvima podržala ih Primorsko-goranska županija

U sjedištu PGŽ održan je prijem za nagrađene najuspješnije inovatore u 2022. godini koje je pozdravila zamjenica župana Marina Medarić

Naglasila je da Primorsko–goranska županija još od 1995. godine bespovratnim sredstvima, putem javnog natječaja, nagrađuje najbolje inovatore županije za njihov rad i doprinos inovatorskoj djelatnosti.

Na taj način do danas je odabrano 230 najboljih te su odobrena značajna bespovratna poticajna sredstva za razvoj najboljih inovacija u iznosu od preko 3.819.000,00 kuna.

Na ovogodišnji natječaj zaprimljeno 16 prijava inovacija

Na ovogodišnji natječaj je zaprimljeno 16 prijava inovacija, devet inovacija su prijavili mladi inovatori (do 30 godina starosti).

Osigurana sredstva, u iznosu od 150.000,00 kuna, raspoređena su na način da za prva tri mjesta na listi nagrada iznosi 18.000,00 kuna, druga tri 13.000,00 kuna te treća tri mjesta po 9.000,00 kuna. Također, posebno se stimuliraju tri inovacije mladih autora (do navršenih 30 godina ) i to na način da se autorima inovacija koja su na najvišem mjestu na zbirnoj listi dodatno odobri 5.000,00 kuna, drugoj 4.000,00 kuna i trećoj 3.000,00 kuna.

Privremeni pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Braka rekao je da je ovo jdugoročan program koji će i dalje promovirati i nastaviti raditi.

“ Nagrade su vrlo vrijedne ali imamo i nastavak programa tako da i dalje budite inovativni i javljajte se te učinite da te inovacije dođu i na tržište, poručio je Brajan.

Anita Beletić Ilić, predsjednica Povjerenstva za odabir inovacija dodala je da je rezultat ovog programa to da smo među vodećim županijama po prijavi inovacija. Navela je i da je od 2019. pokrenut pilot projekt komercijalizacije inovacija jer je uočeno da se inovatori zbog nedostatka novca u jednom trenutku susreću s problemom da svoje inovacije patentiraju ili dovedu do prototipa. PGŽ je u suradnji sa zakladom FIPRO izdvojila do sada preko 3,5 milijuna kuna što je rezultiralo s 35 inovacija koje su izašle na tržište.

Evo tko je sve nagrađen

Za 2022.godinu s najvišim iznosom od 18.000 kuna nagrađene su tri inovacije: Hrvoje Galić i Igor Kontuš za Privezni bazen, Nela Šakić i Zlatko Šakić za Sklopive električne saonice te Mirna Valinger za Sustav ventilacije i dezinfekcije kojim se smanjuje prijenos virusa u zatvorenim prostorima.

Sa 13.000 kuna nagrađene su inovacije: Daniela Plešea za Ručnu hidrauličnu pumpu, Nike Gregurić za Didaktički stol te Bele Nemet za Sustav radnih stolova. Treće nagrađeni su Stipan Orčić za Aktuator fotosinteze, Vedran Šarlija za Svjetleći sigurnosni trokut te Anamarija Filipović za inovaciju koju je nazvala Organizator za torbu.

Preostalim kandidatima čije su inovacije rangirane od 10.-16. mjesta kao doprinos uloženom trudu i poticaj inovativnom radu u idućim godinama dodijeljeno je po 2.550,00 kuna.

Prema dosadašnjim raspoloživim podacima, od 431 inovacija sufinanciranih bespovratnim poticajnim sredstvima Primorsko-goranske županije od 1995. do 2021, preko 331 inovacija su zaživjele (preko 132 inovacija dospjelo na tržište te su u funkciji u vlastitom obrtu ili trgovačkom društvu ili se proizvode za prodaju ili su prodane nekom naručiocu, a za više od 199 inovacija je izrađen prototip).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views