DODJELA NAGRADA

Ovo su najbolji riječki učenici i mentori! Pogledajte cijelu listu i fotografije nagrađenih

U HKD-u na Sušaku održana je dodjela nagrada učenicima i odgojno obrazovnim radnicima – mentorima za posebna postignuća učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama u školskoj 2022./2023. godini.

Osnovne i srednje škole te učenički domovi s područja grada Rijeke iz godine u godinu dokazuju visoku kvalitetu rada s učenicima koji u velikom broju sudjeluju na državnim natjecanjima, smotrama i susretima i postižu izvrsne rezultate. Za postizanje vrhunskih rezultata, uz ustrajan trud i rad učenika, potrebno je stručno vodstvo njihovih učitelja/nastavnika te dodatni intenzivni i kontinuirani rad izvan redovnog nastavnog procesa.

Kako bi se dodatno skrenula posebna pažnja na vrijedne mentore i darovite učenike te kako bi ih se potaknulo na daljnje uspjehe, Grad Rijeka od 1997./98. godine nagrađuje učenike i mentore koji su pripremali učenike za natjecanja, susrete i smotre.

Nagrade se dodjeljuju za osvojeno jedno od prva tri mjesta na državnoj i međudržavnoj razini natjecanja, susreta i smotri za sljedeća područja: jezično-umjetničko, prirodoslovno-matematičko, humanističko, gospodarstveno i strukovno, umjetničko, zdravstveno, ekološko, tehnička kultura, informatika. Također, vrednuje se i osvojena diploma učenika na državnoj smotri ili susretu i to u razini osvojenog trećeg mjesta, obzirom da se postignuća učenika na smotrama i susretima ne rangiraju.

Za uspjehe postignute u školskoj godini 2022./2023. ukupno se nagrađuje 58 mentora riječkih odgojno-obrazovnih ustanova koji su pripremali ukupno 211 učenika koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnoj i/ili međunarodnoj razini natjecanja, susreta ili smotri u znanstvenim i umjetničkim područjima te u području sporta i tehničke kulture.

U Proračunu Grada Rijeke za 2024. godinu osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 11.870,00 eura za ovu namjenu i to za novčane nagrade mentorima, tisak priznanja učenicima i mentorima, prigodne poklone učenicima i plakete za natjecateljske ekipe.

Filipović: Danas odajemo priznanje marljivosti, trudu i predanosti

Nagrade mentorima i učenicima uručili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg.

Gradonačelnik Filipović čestitao je učenicima na izvrsnim uspjesima i njihovim mentorima.

„U vama je uvijek mnogo pozitivne energije i entuzijazma, želje za novim znanjima i nada u budućnost koji svima nama mogu biti poticaj za dalje, ali i potvrda da ostavljamo Rijeku u dobrim rukama. Danas odajemo priznanje marljivosti, trudu i predanosti naših mladih talenata. To je potvrda svima vama koliko je važno obrazovanje, znanje i upornost“, kazao je gradonačelnik Filipović, zahvalivši posebno i učiteljima koji su nesebično ulagali svoje vrijeme i energiju kako bi učenicima pomogli u postizanju njihovih ciljeve.

U ime mentora, svojim kolegama učiteljima i nastavnicima i učenicima obratila se i učiteljica Orjana Marušić Štimac iz Osnovne škole Nikola Tesla.

„Na prvom roditeljskom sastanku u prvom razredu osnovne škole roditeljima kažemo da njihova djeca u tom trenutku postaju i naša djeca. Neki se nasmiju, nekima zasuzi oko, a neki ne mogu vjerovati u to što čuju. Tijekom idućih godina učenici s nama provedu znatno više vremena nego s članovima svojih obitelji. Škola jest drugi dom, ali vrijeme nije fizikalna veličina niti su sekunde i minute mjerne jedinice rada i postignuća današnjih laureata, učenika, učitelja i nastavnika. Ne znam zašto, ali čini mi se da za predanost, ljubav, odgovornost, suradnju, međusobno poštovanje takvih preciznih mjera nema. Ipak, postoji oni koji uloženi trud prepoznaju i cijene. Zahvaljujem Gradu Rijeci na kontinuiranoj podršci učenicima i mentorima, kao i uspješnom ustrajanju u uvođenju inovativnih projekata i programa na dobrobit naše djece i mladih. Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama u našim školama i domovima, obitelji i prijateljima, koji nas razumiju i hrabre, na ukazanom povjerenju i ispečenim fritulama kad nam je trebala snaga za daljnji rad zahvaljujem roditeljima naših učenika. Posebno i najveće hvala ovim divnim mladim ljudima, našim učenicima, s kojima je privilegija raditi. Od vas učimo svakoga dana, nadam se da svakog dana uz vas postajemo nešto bolji ljudi“, kazala je učiteljica Marušić Štimac.

U prigodnom programu nastupili su Združeni pjevački zbor Prve hrvatske riječke gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića, Dječja klapa Dominus iz Osnovne škole Fran Franković te učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije Noel Trošelj, Vito Juričić i Nika Rožmarić s nagrađenim LIDRANO nastupom.

Nagrađeni učenici i mentori

Odgojno-obrazovnim radnicima – mentorima za postignuća učenika (pojedinačno ili ekipno) na državnoj i/ili međunarodnoj razini natjecanja, susreta i smotri u školskoj godini 2022./2023., dodjeljuje se godišnja nagrada:

za osvojeno treće mjesto učenika na međunarodnoj razini natjecanja
Mirna Bačić

za osvojeno prvo mjesto učenika na državnoj razini natjecanja
Daria Acinger, Sara Vrbaški, Alena Medič, Pamela Bašić Palković, Evica Kozera, Marija Crnković, Renata Radan, Jelena Bogdanović, Snježana Štimac, Vivijana Lovrinić i Nikolina Pajnić, Tanja Šego Miketa

za osvojeno drugo mjesto učenika na državnoj razini natjecanja
Alma Čaušević, Armando Pejnović, Ivan Marenčić, Neven Jerčinović, Srđan Mršulja, Katarina Štambuk, Petar Jelača, Dolores Kapović i Jakov Tomasić, Ana Matišić Vicić, Patricija Nikolaus, Marija Crnković, Đosi Cetina Romih, Zdenka Cetina, Barbara Maras, Jelena Cetinja Vukelić, Daniela Jugo-Superina


za osvojeno treće mjesto učenika na državnoj razini natjecanja
Ana Kurilić, Svijetlana Miljković, Andrea Fodor Matijević, Ingrid Šlosar, Anita Stupac Butorac, Ksenija Benvin Medanić, Orjana Marušić Štimac, Marijana Vižentin Miknić, Antea Juraga, Igor Malnar, Miljenka Rumora, Gordana Frol, Marija Brezac Kumburić, Damir Čović, Arijan Mačkić i Simeon Stefanović, Marijan Đaniš, Tonči Peranić, Marijana Trinajstić, Željka Travaš, Tanja Brkljača, Jasminka Sišul Musinov, Goran Krapić, Helga Dukarić Dangubić, Helena de Karina, Emili Marion Merle, Ilijan Letica, Rajka Husejini, Mia Barbalić
Učenicima za njihova postignuća (pojedinačno ili ekipno) na državnoj i/ili međunarodnoj razini natjecanja susreta i smotri u školskoj godini 2023./2023. dodjeljuje se pisano priznanje i prigodan poklon i to učeniku i svakom članu ekipe:

za osvojeno drugo mjesto učenika na međunarodnoj razini natjecanja
Karlo Ahel
za osvojeno treće mjesto učenika na međunarodnoj razini natjecanja
Elena Ban, Karlo Domijan

za osvojeno prvo mjesto učenika na državnoj razini natjecanja
Eni Cvjetković, Safiria Rittossa, Ekipa Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica: Kiara Baričević, Gabi Butković, Hana Host, Cinta Segulin-Štambuk, Klara Strčić; Karlo Stašić, Benjamin Rumac i Hrvoje Komlenac; Lana Milani, Nereo Rundić, Klara Bošković, Ekipa Salezijanske klasične gimnazije u plivanju (djevojke): Tina Čudina, Lucija Grgurić, Lucija Ivanović, Marta Morić i Vjera Mikić; Merdijan Bequiri, Laura Bošnjak; Luka Šneperger i Borna Ivanković, Noa Crnić


za osvojeno drugo mjesto učenika na državnoj razini natjecanja
Sara Pulić, Merjem Ismić, Marko Žic, Ekipa OŠ Brajda u gimnastici (dječaci): Leopold Vinko Deković, Eric Lenac, Roko Marjanović, Andrej Molek i Dominik Pleše; ekipa OŠ Kantrida u rukometu (djevojčice): Paola Cerovac, Dunja Grabar, Ela Kaštelan, Marta Kosanović, Ivona Kovač, Tea Matković, Natali Nemet, Ema Nižić, Lana Spinčić, Zara Strukan, Nina Uhač i Lana Zadković; ekipa Učeničkog doma Kvarner u košarci (mladići): Noa Bilicki, Tin Čondrić, Niko Grce, Borna Paparić i Roko Sović Padovan; ekipa Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse u šahu (djevojke): Lana Štivičić i Lana Trglavčnik, Laura Bošnjak, Željko Koščalek, Senada Bogdan, Krešimir Bravić, Simeon Stefanović, Matija Ljutić, Anna Lena Živković, Erica Santoro, Elis Klanac i Toni Peteh; ekipa Učeničkog doma Podmurvice u scenskom izrazu Alenka Vesel, Enia Sučić, Josipa Mihelić, Niko Mrčela, Petra Maravić, Petra Miličević, Sara Sekuloski i Tara Kosanović; Gabrijela Keser i Lana Rodić, Zlata Vrtodušić

za osvojeno treće mjesto učenika na državnoj razini natjecanja:
Ekipa Osnovne škole Brajda: Matija Brajdić, Tia Bursać, Leona Dragičević, Nikola Dragičević, Sara Horvat, Paula Iskra, Laura Jakominić, Helena Jurišić, Lukas Kukuljan, Vanja Lukić, Damir Marić, Mara Mišković, Luna Mošunjac, Lena Peranić, Gabrijel Ravlić, Mika Šabarić, Zara Škibola, Dora Valenta i Noa Zelić; Ema Kapidžik, Tara Babić, Lara Mlinar, Mia Ropac, Valeri Drača, Sadie Mae Cavanaugh, ekipa Osnovne škole Eugen Kumičić u GOO-u: Neli Brusić, Ian Smojver, Laura Radan i Emily Natalie Samardžić, Dječja klapa Dominus, Đenka Zekan, ekipa Osnovne škole Nikola Tesla u GOO-u: 1. Gea Breški, Marija Čutul, Eni Jovanović, Anamarie Katić, Ema Mohorovičić i Valnea Turković; 2. Martina Jokić, Ivan Žic, Dora Schubert i Kiara Plavotić; Noa Brletić, Ulani Radulescu, ekipa Osnovne škole Vežica u GOO-u: 1. Nika Mauhar, Matilda Valić, Vita Flego i Vito Večerina; 2. Lana Vulić, Renato Bevandić, Irma Radovanović i Igor Pešut; Ivan Miškulin, Andrej Tariba, Iva Laštro, Luka Zrinšćak, Veronika Benzia; ekipa Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci za Lidrano; Noel Trošelj, Vito Juričić i Nika Rožmarić; Maja Marković, ekipa Prirodoslovne i grafičke škola Rijeka u GOO-u: Frane Dragoslavić, Lena Glavačević, Nina Gregorović, Fran Peruško i Maksim Kiselev; Larisa Magdić, Katrin Hlača, Tomislav Štefanac, Helena Marušić, Berislava Srna Grgurić, Združeni pjevački zbor GAMa i PRHGa, Vita Tijan, Zoe Piškor, Matea Brnčić, Elena Ban, Aleksandar Kuga, ekipa Salezijanske klasične gimnazije u odbojci (djevojke): Petra Brkičić, Lucia Cetina, Lana Francetić, Lea Grbac Krmpotić, Zita Iličić, Dora Komadina, Matea Ostojić, Tea Pavačić, Ema Pajić, Paula Polić, Ajla Silajdžija i Lucija Vukajlović; ekipa Salezijanske klasične gimnazije u plivanju (mladići): Noa Androić, Mauro Bobanović, Mauro Muškardin, Nikola Zdrilić i Niko Žutelija; ekipa Prve riječke hrvatske gimnazije u sportskom plesu (djevojke): Sara Klobučar, Marijana Patuh, Lana Perinić, Lea Štampf, Leni Tauzer i Natalie Vergić.

Državna natjecanja, susreti i smotre učenika osnovnih i srednjih škola odvijaju se po programu Agencije za odgoj i obrazovanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Svrha njihovog organiziranja je predstavljanje rezultata rada, znanja, vještina i sposobnosti učenika na određenom području kao poticanje i motiviranje učenika na sudjelovanje te njihovo međusobno natjecanje.

Svrha natjecanja i smotri koje se organiziraju od školske do državne razine je predstavljanje rezultata rada, znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija učenika/ca i njihovih mentora/ica na određenom području kao poticanje i motiviranje na sudjelovanje te njihovo međusobno natjecanje.

Rijeka – primjer dobre prakse

S ciljem ostvarenja vizije Rijeke kao grada znanja, novih tehnologija i mladih, Grad Rijeka prepoznaje važnost ulaganja u projekte iz domene obrazovanja.

Tako već dugi niz godina Rijeka s ponosom nosi titulu „Grad Prijatelj djece“, a od 2021. godine Gradu Rijeci dodijeljen je i certifikat „Grad za mlade“. Ove godine je Udruga gradova u Republici Hrvatskoj ponovno potvrdila Gradu Rijeci titulu „Grada za mlade“ za razdoblje od 2024. do 2027. godine, čime Rijeka postaje jedini od četiri veća Grada u Hrvatskoj koji već drugi put potvrđuje titulu Grada za mlade

Rijeka se kao primjer dobre prakse ističe nizom višegodišnjih projekata i programa koje provodi s ciljem stvaranja pozitivnog okruženja za razvoj djece i mladih, povećanja sigurnosti djece i mladih, razvoja njihovih vještina i kompetencija i osiguranja aktivnog sudjelovanja mladih u društvenoj zajednici. Planirajući i provodeći projekte iz domene obrazovanja, posebna pažnja pridaje se učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, učenicima s teškoćama i darovitim učenicima.

Uz stipendiranje darovitih učenika i studenata, financiranje i provedbu projekata namijenjenih darovitim učenicima i brojne druge aktivnosti, njegujemo dugogodišnju tradiciju javnog odavanja priznanja učenicima i njihovim mentorima koji su ostvarili najbolje rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari