ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

PGS i IDS: ‘Veliku prometnu priču privodimo kraju!’ Vasilić, Paus i Flego komentirali i prosvjedni skup u Zagrebu

Primorsko goranski savez bio je danas domaćin zajedničke konferencije za novinare Darija Vasilića, predsjednika PGS-a, Dalibora Pausa, predsjednika IDS-a, i IDS-ova europarlamentarca Valtera Flege.

Upravo je Flego istaknuo važnost uspjeha dugogodišnjeg lobiranja, odnosno prihvaćanje inicijative da Rijeka, Kvarner i Istra budu sastavni dijelovi novih prometnih koridora na prostoru Europske unije.

“Uskoro ćemo imati pristup EU fondu od 26 milijardi eura za našu prometnu infrastrukturu. Za brža, sigurnija, isplativija i komotnija putovanja vlakom, za izgradnju novih ili modernizaciju postojećih prometnica, te zračnih i morskih luka. To je Europska unija. To su mogućnosti koje nam nudi. To je konkretno, opipljivo i nevjerojatno važno za Hrvatsku“, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj konferenciji za medije u Rijeci.

Dodao je da su u svibnju 2019. razgovarali u Rijeci s europskom povjerenicom za promet Violetom Bulc o potrebi uključivanja Rijeke na europske prometne koridore.

Izgledalo je daleko i nedostižno, ali…

“Izgledalo je daleko i nedostižno, a mnogi nisu vjerovali ni da je vjerojatno. Ali, pobjeda na izborima za Europski parlament bila je početak rada za Istru i Rijeku, za Hrvatsku. Ne samo moja pobjeda, nego i pobjeda mojih liberalnih prethodnika, Joze Radoša i Ivana Jakovčića, koji su ovo započeli. Danas, pet godina nakon, s velikim ponosom mogu reći da tu veliku prometnu priču privodimo kraju”, istaknuo je Flego uz napomenu da bi već u srpnju ove godine trebali izaći prvi natječaji EU-a.

Darijo Vasilić je naglasio važnost Luke Rijeka koja, zahvaljujući zastupniku Flegi, ima veliku priliku za unapređenje i izjednačavanje njenog statusa s ostalim sjevernojadranskim lukama.

“Političari na kraju mandata trebaju isporučiti konkretne rezultate. Flego je kao jedini hrvatski član Odbora za promet EU-a tijekom cijelog mandata radio na ovoj izuzetno važnoj temi za RH i itekako isporučio rezultate. Riječka luka, riječki prometni pravac, LNG na Krku, budući Krčki most i rješavanje prometa naših otoka, koji su preko Krka povezani autocestom te povezivanje Rijeke s Dalmacijom stvari su o kojima smo mogli samo sanjati, a danas smo u situaciji da imamo milijarde eura od EU predviđene za financiranje takvih prometnih projekata”, pojasnio je Vasilić.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus, pak, podsjetio je koliko je bitno imati svog čovjeka predstavnika u Briselu.

“Prije svega zahvaljujući Valteru Flegu te njegovim prethodnicima Radošu i Jakovčiću, bliži se uspješan kraj ove prometne priče. Za Istru i Rijeku, za naše otoke, za cijelu RH. EU politike nisu neke daleke politike, jer odluke koje se tamo donose značajno utječu na kvalitetu života naših građana. Valter je naš zajednički europarlamentarac! A iako je samo jedan od 705 zastupnika, njegovi rezultati dokazuju da je taj jedan itekako vrijedan!”, rekao je Paus.

Vasilić: „Plenković je vidno uznemiren“

O aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj Paus je istaknuo da je „koalicija IDS-a, PGS-a, Fokusa i Reformista otvorena po pitanju širenja koalicije“.

“Razgovaramo sa strankama od centra na lijevo, želimo naći zajednički nazivnik. Vidljiva je pozitivna energija i emocija, posebice nakon jučerašnjeg velikog prosvjeda i ja zaista vjerujem u daljnje dogovore i širenje koalicije, zaključio je Paus.

Vasilić se na kraju osvrnuo i na reakciju Andreja Plenkovića koji je sudionike prosvjeda nazvao „šušama“ i „prorusima“.

“Prosvjed u Zagrebu vrlo vidno i očito uznemirio je Andreja Plenkovića koji se nije mogao suzdržati pa je sve nas koji smo se okupili u Zagrebu, ali i sve silne građanke i građane koji podržavaju lijevoliberalnu opciju nazvao šušama. I to proruskim šušama. Sve to, međutim, jasno govori o njemu samome, ali i o bjelodanom velikom uspjehu jučerašnjeg skupa te o energiji koja je gotovo opipljiva i sve više podsjeća na onu uoči izbora 2000. godine.”, zaključio je Vasilić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari