KONFERENCIJA ZA MEDIJE

PGS: Nasilno dijeljenje Primorsko-goranske županije u dvije izborne jedinice politički je terorizam HDZ-a

Danas u Rijeci Primorsko goranski savez je održao konferenciju za medije na temu prekrajanja izbornih jedinica.

“Prihvaćeni Prijedlog zakona o izbornim jedinicama izravno je uperen protiv Primorsko-goranske županije, a ponajviše protiv regionalnih stranaka. Tako bi PGS, kada bi Primorsko-goranska županija bila jedinstvena izborna jedinica, bez problema osvojio saborski mandat, ali je HDZ našu županiju podijelio na pola s ciljem da se manjim strankama onemogući sudjelovanje u parlamentarnom životu, a sebi priskrbi još mandat ili dva. Ne, to nije izborni inženjering već politički terorizam”, oštro je i nedvosmisleno s današnje konferencije Primorsko goranskog saveza, posvećenoj granicama izbornih jedinica u Hrvatskoj, poručio politički tajnik stranke Franjo Butorac.

Vasilić: Cestu 403 plaćaju građani ove regije

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić, pak, upozorio je na iracionalnost HDZ-ova Prijedloga zakona i nakon mišljenja Ustavnog suda i poslije rasprava na saborskim odborima pa i na plenarnoj sjednici, čak i unatoč obrazloženju što prati tekst Zakona o izborima (…) u kojemu stoji da granice izbornih jedinica moraju pratiti zakonom utvrđena područja županija, gradova i općina.

“HDZ, dakle, grubo dijeli Primorsko-goransku županiju na dva dijela i to samo i isključivo gledajući svoj stranački interes pa iz 8. jedinice, nakon svih krajeva što ih je ranije oteo županiji, sada izbacuje i Matulje, a u nju uključuje Novi Vinodolski i Bakar.

Znači, sredine gdje imaju veću podršku uvrštavaju u 8. izbornu jedinicu, a one gdje ne uživaju podršku birača tako nasilno i grubo izbacuju, odnosno pripajaju 7. jedinici”, istaknuo je Vasilić.

Dodao je da izgradnju državne ceste 403 i kontejnerskog terminala plaćaju građani ove regije koji desetljećima ostvaruju višak u ukupnoj bilanci poreznih prihoda Hrvatske: “Ne smijemo prihvatiti da je riječ o nekakvoj milosti HDZ-ove Vlade kojom oni pokušavaju poboljšati svoj rejting u PGŽ“.

Zaključio je da bi upravo formirana koalicija PGS-a i IDS-a, kada bi dvije cjelovite županije činile jednu izbornu jedinicu, bila najjača politička opcija s najviše osvojenih mandata u takvoj 8. izbornoj jedinici. T”akvo što, vidimo, HDZ-u nipošto ne odgovara.”, zaključio je Vasilić.

Žal i ogorčenje zbog dijeljenja županije u dvije izborne jedinice

Na konferenciji su govorili i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, grobničke općine otete 8. izbornoj jedinici te Mladen Prenc iz Matulja.

Obojica su izrazili žal i ogorčenje zbog takvog dijeljenja županije u dvije izborne jedinice.

“Interesi i prava građana „Riječkog prstena“, koji je, kao i Gorski kotar, priključen 7. izbornoj jedinici, neće i ne mogu biti ostvarena dok god ih zastupaju saborski zastupnici iz dijelova Hrvatske koji s njima nemaju nikakvih dodirnih točaka.”. poručuju iz PGS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari