PGS pozvao ministra Butkovića na akciju: „Prelodižite Vladi RH ukidanje naplate mostarine za Krčki most!“

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Nema opravdanja za plaćanje mostarine na Krku… To je jedini most u Hrvatskoj čiji se prijelaz plaća… Mostarina se neće naplaćivati niti na Pelješkom mostu niti na Čiovu“, ističu iz PGS-a

Iz Primorsko goranskog saveza uputili su otvoreno pismo Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kojim se obraćaju direktno ministru Olegu Butkoviću u svezi njegovih nedavnih obećanja o promjenama u naplaćivanju prometovanja Krčkim mostom odnosno cestama koje vode s Kvarnera i na Kvarner.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Butkoviću,

Ovih smo dana s osobitom pozornošću pratili napore oko potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta kao i napora koje ulažete da se most na Čiovo dovrši do špice turističke sezone. Naše su simpatije i podrška tim naporima na Vašoj strani. No to nije razlog zbog kojeg Vam se obraćamo ovim (otvorenim) pismom.

Prošlo je već nekoliko mjeseci od inicijative PGS-a koju je jednoglasno potvrdila Skupština Primorsko-goranske županije o oslobođenju od plaćanja mostarine na Krčkome mostu naših građana kao i oslobađanje od plaćanja autoceste Rijeka-Zagreb za stanovnike Gorskog kotara, te oslobođenja plaćanja autoceste Rupa-Rijeka-Grobnik za lokalno stanovništvo.

I sami ste u više navrata govorili da nema opravdanja plaćanja mostarine na Krku, za most koji je otplaćen. To je jedini most čiji se prijelaz plaća u Republici Hrvatskoj, a kada se zna da se mostarina neće naplaćivati niti na Pelješkom mostu niti na Čiovu.

Sigurni smo da kao čovjek iz Primorsko-goranske županije ne odobravate plaćanje mostarine na Krčkom mostu te Vas molimo da se na Vaš prijedlog, odnosno Ministarstva kojem ste na čelu, na sjednici Vlade RH donese odluka o ukidanju naplate mostarine za građane Republike Hrvatske. Naime, držimo da prijedlog Vladi trebate uputiti Vi kao resorni ministar. Vjerujemo i u podršku ministra Garia Capellia ovom prijedlogu.

Ujedno Vas molimo da razmotrite zajedno sa ministrom Capelliem mogućnost da se stanovnicima Gorskog kotara olakša korištenje autoceste u dijelu prolaza kroz Gorski kotar što bi sigurno bila mjera za pospješivanje aktivnosti i gospodarstva Gorskog kotara.

Autocesta od Rupe do Grobnika ustvari je potpuna riječka zaobilaznica, a u Hrvatskoj se nigdje ne naplaćuje vožnja po zaobilaznicama (npr. Zagreb) pa molimo da se i o tome otvori rasprava i nađe zadovoljavajuće rješenje.

Nadam se da ćete razumjeti naše prijedloge i ovaj apel, i da će se uz Vaše razumijevanje početi rješavati ova za nas u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji važna pitanja.

Srdačno i prijateljski Vas pozdravljamo“, stoji u otvorenom pismu koejg potpisuje Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views