POTANKO OBRAZLOŽILI PRIJEDLOG

PGS želi dvije riječke ulice imenovati po Petru Stipetiću i Vladimiru Bebiću – “Bombarderu s Kvarnera”

Pixsell - Riportal

Prijedlog je, iako se upućuje na drugu instancu, “u startu” dobio i pozitivno mišljenje gradonačelnika Obersnela

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke Primorsko goranski savez (PGS) informirao je da je u službenu proceduru nadležnom Odboru za mjesnu samoupravu poslao prijedlog da u Fond imena ulica i trgova uđu dva dobro znana imena iz suvremene hrvatske povijesti i političkog, odnosno javnog života.

Riječ je o Petru Stipetiću, generalu Hrvatske vojske i nekadašnjem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjedniku koji je svojim vojničkim znanjem, kompetencijama, iskustvom i autoritetom doslovno spavašao oslobodilačke akcije Hrvatske vojske u kritičnim situacijama, recimo petrinjsko bojište tijekom „Oluje“. Upravo generalu Stipetiću potpisana je kapitulacija srpske vojske 8. kolovoza u Dvoru na Uni.

Petra Stipetića, osim stručnosti i hrabrosti, tijekom Domovinskog je rata krasila humanost i iznimna vojnička čast te kontinuirana posvećenost miru zbog čega je nerijetko ulazio u sukobe s tadašnjim hrvatskim političkim vrhom.

Primorsko goranski savez istovremeno je u proceduru uvrštavanja u Fond imena riječkih ulica i trgova stavio i Vladimira Bebića, Bebu ili, kako su ga mnogi nazivali, legendarnog Bombardera s Kvarnera.

U obrazloženju svoga prijedloga PGS je između ostaloga naveo:

Photo Pero Lovrovic/Vecernji list/Pixsell

„Već 1990. priključio se Riječkom demokratskom savezu, preteči današnjeg PGS-a, s čije je liste 1992. godine ušao u Hrvatski sabor. U svom je saborskom mandatu, a i kasnije ostao upamćem kao žestoki kritičar totalitarnog režima Franje Tuđmana, kao neprikosnoveni borac za običnog, malog čovjeka, kao političar koji je, britkim nastupima i u svom prepoznatljivom boksačkom gardu, u onim olovnim i opasnim vremenima tvrdoglavo i uporno inzistirao na pravdi i pravednosti, antifašizmu, demokratizaciji hrvatskog društva, suočavanju s teškim istinama i činjenicama vlastitog naroda tijekom Domovinskog rata…

I kasnije, kada je njegovo političko djelovanje uglavnom svedeno na lokalne okvire, nije mijenjao svoj pristup i shvaćanje političke borbe. Na sebi svojstven način, nikada se nije libio oštro kritizirati brojne društvene i političke anomalije kojih, nažalost, u Hrvatskoj nije nedostajalo, kao što ih ne nedostaje i danas. Neumorni borac Vladimir Bebić ni nakon što mu je dijagnosticirana teška i, pokazat će se, neizlječiva bolest, nije posustajao i nastavio je sa svojim društvenim i političkim angažmanom. Doslovno, sve dok je mogao stajati na nogama.

Bebić je bio sudionik Domovinskog rata na ličkim bojištima.

Treba istaknuti i njegov sportski angažman. Bio je strastveni sportaš, a posebnu ljubav i strast predstavljao mu je boks.

Nesebično se davao riječkom boksu, i to u njegovim najplodnijim danima i godinama u drugoj polovini 80-ih godina prošlog stoljeća, a njegov Boksački klub „Rijeka“ vrhunske je rezultate postizao upravo u vrijeme kada ga je on vodio kao predsjednik.

Zaključno, Vladimir Bebić svojim je političkim i društvenim radom pomicao granice i tadašnjeg parlamentarnog i uopće političkog života u Hrvatskoj, iznimno doprinosio razvoju i rastu demokratskih standarda u ne naročito demokratskom okruženju u kojemu je stasavao kao političar, bio je omiljen među ljudima, posebno među građanima njegove Rijeke za koje se tako srčano zalagao, bio je uvjereni antifašist koji je bez ikakva krzmanja ulazio u otvorene okršaje sa svima koji su na bilo koji način veličali ili slavili najmračniji dio hrvatske povijesti, fašizam i ustaštvo.

Vladimir Bebić za svojim je životom i djelovanjem bez ikakve sumnje zaslužio da mu njegov grad dodijeli tu počast i jednu od svojih ulica nazove njegovim imenom“.

Na „aktualnom satu“ vijećnica Ana Trošelj s prijedlogom je upoznala i gradonačelnika Vojka Obesrnela te zatražila i njegovo mišljenje o inicijativi.

“Uvrštavanje u Fond imena ulica i trgova nije moja već isključiva nadležnost Odbora za mjesnu samoupravu, no, s obzirom da sam obojicu poznavao, mogu iznijeti svoje mišljenje. Osobno smatram da su i Stipetić i Bebić, svatko na svoj način, pozitivno obilježili dio hrvatske povijesti i uistinu ne bih imao ništa protiv da neke od riječkih lokacija budu nazvene njihovim imenima. Štoviše, takvim činom bio bih zadovoljan”, rekao je Obersnel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari