U DELNICAMA

PGŽ dodijelila ugovore u vrijednosti od pola milijuna kuna za programe iz područja lovstva

Župan Zlatko Komadina u Planinskom centru Petehovac u Delnicama dodijelio je predstavnicima udruga iz područja lovstva ugovore u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna za realizaciju aktivnosti promicanja lovačke kulture, obnove i održavanja puteva u funkciji učinkovitije dostupnosti lovišta, sprečavanja šteta od divljači, nabave hranilica, uređenja lovačkih čeka, investicija u infrastrukturu i uređenja lovišta.

Od navedenog iznosa, 100 tisuća kuna odobreno je Lovačkom savezu Primorsko-goranske županije, dok su preostala sredstva namijenjena programima 17 udruga iz lovstva u iznosu do maksimalno 40 tisuća kuna po programu.

„Primorsko-goranska županija već godinama surađuje s Lovačkim savezom PGŽ koji ima 43 članice i na transparentan način vraćamo namjenska sredstva koja ubiremo od lovozakupnina, a riječ je od otprilike pola milijuna kuna koje ulažemo u kapitalne objekte – hranilice, hladnjače i strelišta te se tako unapređuje sustav“, rekao je župan Komadina i istaknuo da, iako ih primarno prepoznajemo kao osobe koje odstrjeljuju divljač, lovci su vrlo korisni u šumi, rade na zaštiti divljači, uređenju puteva i jedina su „oružana snaga“ u sprečavanju širenja autohtone divljači, na čemu im se zahvalio.

VIDEO DANA:

Predsjednik Lovačkog saveza PGŽ Josip Malnar ocijenio da se radi ovog modela dodjele sredstava i njegove kvalitetne i kontinuirane provedbe, nalazimo u samom vrhu Republike Hrvatske.

„Model se provodi dugi niz godina, a zajednički su ga dogovorili PGŽ i Lovački savez PGŽ. Lovci i lovačka društva s kvalitetnim programima mogu aplicirati za sredstva koja potom ulažu u razvoj i unaprjeđenje lovstva i stvara se dodana vrijednost, bilo preko lovačkih objekata kojih sada imamo popriličan broj dobro uređenih, rashladnih komora gdje smo podigli standard prometovanja divljači na višu razinu te ostalih segmenata oko izgradnje, održavanja lovno tehničkih i lovno gospodarskih objekata“, istaknuo je predsjednik Malnar.

Dodao je kako na području županije imamo 43 lovačka društva i svi su članovi Lovačkog saveza PGŽ i Hrvatskog lovačkog saveza. U PGŽ-u je registrirano 3180 lovaca, od kojih čak 52 lovkinje, a ove godine promovirano je 70-tak novih lovaca. „Pretpostavljam da ćemo se do kraja godine popeti i na brojku 100, što nismo zabilježili u proteklih 20 godina“, poručio je predsjednik Malnar.

Ustvrdio je kako su lovci u Primorsko-goranskoj županiji zadovoljni, međutim, ukazao je na probleme za koje se još uvijek traži zakonsko riješenje na razini države, a radi se o osiguranju lovišta u slučaju naleta vozila na divljač te segment štete u poljoprivredi.

Uz župana Komadinu, dodjeli ugovora su prisustvovali i zamjenici župana Marina Medarić i Petar Mamula, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj te predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj.

Sredstva su odobrena u okviru programa provedbe mjera ruralnog razvoja Primorsko-goranske županije po provedenom Javnom natječaju za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja poljoprivrede, ruralnog razvoja i lovstva iz proračuna Primorsko-goranske županije u 2022. godini. Prihvatljivi prijavitelji na ovaj Javni natječaj za područje lovstva su lovoovlaštenici (udruge i druge neprofitne organizacije) koje su stekle pravo lova na temelju zakupa ili koncesije na zajedničkim i državnim lovištima na području Primorsko-goranske županije i Lovački savez u koji su učlanjene udruge s područja PGŽ-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari