U STUDENOM

PGŽ domaćin međunarodne regate kinesko – hrvatskog prijateljstva Belt & Road International Regatta

Od 15. do 17. studenoga 2024. godine u Primorsko-goranskoj županiji održat će se europska etapa regate “Belt & Road International Regatta”, koju organiziraju Jedriličarski savez Primorsko-goranske županije i Jedriličarski savez Guangxija u suradnji s tvrtkom za razvoj sportske kulture Guangxi Arthur.

Ova inicijativa naglašava povezivanje zemalja kroz sport, kulturu, infrastrukturu i trgovinu. Ovogodišnja prva etapa regate održana je u Beihaiju, Guangxi od 8. do 13. listopada,  na polazišnoj točki “Pomorskog puta svile”, čime je regata postala važan alat u promicanju kulturnih i komercijalnih veza Kine s jugoistočnom Azijom. Regata osnovana 2019. okuplja jedriličare iz cijelog svijeta, a zahvaljujući podršci kineske vlade postala je međunarodno prepoznata kao vodeći jedriličarski događaj promoviran i od međunarodnog jedriličarskog saveza (World Sailing) i pomaže u razvoju kulturnih i gospodarskih odnosa Kine i njenih partnera. U sklopu suradnje s Jedriličarskim savezom Primorsko-goranske županije, na regati je sudjelovala posada klubova iz naše županije i kao najbolje plasirana posada iz Europe zauzela 10. mjesto među 30 sudionika. Belt & Road International Regatta održat će se ove godine još i u Maleziji i Turskoj. 

Nakon uspjeha u jugoistočnoj Aziji, namjera je da se Belt & Road podigne na međunarodnu razinu, a svoj europski put započet će u Puntu koji će ugostiti natjecateljski dio i ceremoniju zatvaranja regate dok će se svečanost otvorenja održati u Rijeci – administrativnom središtu županije. 

Na regati će sudjelovati 14 posada iz Austrije, Finske, Italije, Hrvatske, Kine, Norveške, Njemačke, Poljske, Švicarske, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva kojima su organizatori osigurali jednake jedrilice J-70.

Prijave sudionika i treninzi započet će 14. studenoga, a službeni program regate započet će svečanim otvorenjem i konferencijom za medije 15. studenoga 2024. u hotelu Bonavia u Rijeci dok će se 16. i 17. održavati regate u Puntu.  Planirano je šest jedrenja, a za valjanost natjecanja mora se održati barem jedno. Događaj će zaključiti ceremonija dodjele nagrada koja će se održati u Marini Punat. 

Ova inicijativa stigla je u Hrvatsku zahvaljujući gospođi Ani Miškulin, Kostrenki kineskog porijekla i njezinoj tvrtki ARI International koja već dugi niz godina kroz svoje poslovne suradnje sustavno radi i na produbljivanju suradnje u kulturi, turizmu i sportu među njezinim dvjema domovinama i Nevenu Baranu, predsjedniku Jedriličarskog saveza Primorsko-goranske županije sa suradnicima koji su prihvatili izazov i potpisali petogodišnju suradnju. 

Primorsko-goranska županija, kao strateško područje na sjecištu Azije i Europe, pruža savršeno okruženje za daljnje jačanje veza između Kine i europskih zemalja. Belt & Road International Regatta nudi izvrsnu priliku za suradnju i povezivanje nevladinim organizacijama, poduzećima i drugim institucijama u njihovim naporima za kulturnu razmjenu i jačanje odnosa između različitih regija. 

Cilj regate nije samo promicanje jedriličarskog sporta, već i poticanje poslovnih, kulturnih i turističkih inicijativa, stvarajući platformu za dugoročnu suradnju i razmjenu iskustava između sudionika iz cijelog svijeta. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari