REDOVITA KONFERENCIJA

PGŽ osigurala pomoćnike u nastavi za 124 učenika; U tijeku Javni poziv za sufinanciranje programa pomoći u kući

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranska županija u drugom polugodištu školske 2022./2023. godine osigurala je 116 pomoćnika u nastavi za 124 učenika, izvijestila je na redovitoj konferenciji za novinare zamjenica župana Marina Medarić.

Temeljem Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta „Uz pomoćnike u nastavi do inkluzivnog obrazovanja u Primorsko-goranskoj županiji“ uključeno je 115 pomoćnika za 123 učenika dok Županija dodatno financira jednog pomoćnika u nastavi koji nije obuhvaćen projektom Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 6.253,44 EUR.

Za materijalne rashode potrebne za realizaciju Projekta u drugom polugodištu 2022./2023. godine Proračunom Primorsko-goranske županije osigurano je ukupno 686.523,55 EUR. Udio Županije od 52,64 posto iznosi 361.360,34 EUR, a preostalih 325.163,21 EUR sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda. Tako da su u konačnici osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 692.776,99 EUR za 124 učenika, odnosno za 116 pomoćnika u nastavi, izvijestila je zamjenica Medarić.

Gotovo svaka škola u PGŽ ima kuhinju

Zamjenica se osvrnula i na proces uvođenja besplatnog obroka u školama izrazivši zadovoljstvo učinjenim. Kako je navela, škole kojima je PGŽ osnivač izvrsno su opremljene i gotovo svaka škola ima kuhinju, a program se dobro provodi i zahvaljujući trudu ravnatelja.

Dodala je kako je resorno ministarstvo odobrilo zapošljavanje 11 novih kuhara ili kuharica dok četiri molbe čekaju na odobrenje.

U tijeku je Javni poziv za sufinanciranje programa pomoći u kući

U tijeku je Javni poziv za sufinanciranje programa pomoći u kući u jedinicama lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije u 2023. godini. Ukupni iznos raspoloživih sredstava po javnom pozivu je 44.323,00 EUR, navela je resorna pročelnica Dragica Marač.

Usluga pomoći u kući uglavnom se odnosi na dostavu lijekova, manje kućanske poslove i održavanje osobne higijene, većinom na brdsko-planinskom i otočnom području. Tako na području Gorskog kotara uslugu prima preko 450 osoba, uglavnom samačkih kućanstava.

Program se provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave koje, uz sufinanciranje Primorsko-goransku županije, osiguravaju polovicu iznosa usluge gerontodomaćice.

Edukacija stručnog kadra iz sustava kvalitete E- Qalin

Za edukaciju stručnog kadra iz sustava kvalitete E- Qalin Primorsko-goranska županija u 2023. godini osigurala je 16.979,00 tisuća EUR. Do sada je E-Qalina edukaciju prošlo skoro 100 stručnih radnika, većinom za procesne vođe i vođe kvalitete i razvoja, što je doprinijelo većoj kvaliteti usluga i otpornosti sustava na krizne situacije, poput COVID-19 pandemije, navela je pročelnica naglasivši kako je za radno okupacijske i rekreativne aktivnosti u 2023. godini osigurano dodatnih 21.561,00 EUR.

Iznosom od 11.000,00 EUR Primorsko-goranska županija sufinancirat će i 50 posto iznosa plaće logopeda na području Gorskog kotara. Preostali dio sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Usluga se pruža već sedam godina, a obuhvaća 60-ak djece.

Projekta Doma za starije u Klani

Na novinarsko pitanje o tijeku projekta Doma za starije u Klani, pročelnica Marač izvijestila je kako je projektni tim pripremio natječajni zadatak za izradu idejnog i glavnog projekta, a raspisivanje natječaja za odabir projektanta očekuje se u prvom kvartalu 2023. godine.

S obzirom na kompleksnost projekta i cijenu građevinskih radova, projekt će se izvoditi u dvije faze, prva obuhvaća rekonstrukciju dva postojeća objekta dok bi se u kasnijoj fazi gradio most koji ih povezuje, rekla je pročelnica Marač. Dodala je kako je na idejno rješenje Doma za starije osobe u Cresu zaprimljeno odobrenje konzervatora i za očekivati je skorašnje raspisivanje natječaja za idejni i glavni projekt.

Ipak, najizglednije je kako će prvi u realizaciju Doma za starije osobe u Delnicama. Riječ je o postojećem objektu Doma zdravlja u vlasništvu Županije, a u proračunu su osigurana sredstva u visini od oko 650 tisuća EUR za realizaciju, smatra pročelnica koja je navela kako će njime osigurati smještaj novih 35-40 korisnika. Radi smanjenja operativnih troškova, u planu je Dom ustrojiti kao dislociranu jedinicu Doma za starije Kantrida.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari