PILOT PROJEKT

PGŽ osnovala Fond obrtničke pomoći koji će štititi interese i prava obrtnika

Odlukom Upravnog odbora Obrtničke komore Primorsko-goranske županije osnovan je Fond obrtničke pomoći obrtnicima – članovima Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.

Fondu su pored Komore pristupila sva pripadajuća udruženja obrtnika Obrtničke komore PGŽ i to Udruženje obrtnika Rijeka, Udruženje obrtnika Opatija-Matulji-Lovran-Mošćenička Draga, Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje, Udruženje obrtnika Crikvenica, Udruženje obrtnika Novi Vinodolski, Udruženje obrtnika Delnice, Udruženje obrtnika Vrbovsko, Udruženje obrtnika Čabar, Udruženje obrtnika Cres-Lošinj, Udruženje obrtnika otoka Krka i Udruženje obrtnika Rab. Komora i udruženja obrtnika time pokazuju zajedništvo i zajednički cilj – zalaganje u interesu i za prava obrtnika.

Radi se o “pilot” projektu Komore i pripadajućih udruženja obrtnika za pomoć članovima – obrtnicima, za vrijeme od 1. do 42. dana privremene nesposobnosti za rad (bolovanje), refundiranjem dijela troškova za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a to budući obrtnici do 42.dana privremene nesposobnosti za rad nemaju pravo na naknadu plaće, a istovremeno su obveznici plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje (izuzev u slučajevima propisanim zakonom, kada se naknada plaće isplaćuje od prvog dana privremene nesposobnosti na teret sredstava HZZO-a, jer tada pripada obrtniku od prvog dana privremene nesposobnosti).

Svi uvjeti i kriteriji za osnivanje Fonda obrtničke pomoći, za upravljanje istim kao i kriteriji za sufinanciranje i isplatu novčane pomoći obrtnicima propisani su „Pravilnikom Obrtničke komore Primorsko-goranske županije o Fondu obrtničke pomoći “.

Fond obrtničke pomoći kao “pilot” projekt počinje sa djelovanjem dana 01. lipnja 2024.godine i osniva se za 2024.godinu. Produljenje je moguće, uz prethodne suglasnosti udruženja obrtnika i Komore o daljnjem sudjelovanju u Fondu.

Fond obrtničke pomoći koncipiran je na način da sredstva novčane pomoći iz Fonda može koristiti obrtnik koji u trenutku podnošenja zahtjeva Komori ispunjava slijedeće uvjete:

  • član je Komore, odnosno pripadajućeg matičnog udruženja obrtnika koje je pristupilo u Fond obrtničke pomoći, odnosno ima sjedište obrta registrirano na području nadležnosti udruženja obrtnika koje je član Fonda
  • nije u radnom odnosu kod drugog poslodavca (već sva prava i obveze iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja ostvaruje na temelju poslovanja vlastitog obrta)
  • privremeno je nesposoban za rad radi vlastite bolesti (koji ne koristi bolovanje iz nekog drugog temelja, sukladno odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju)
  • ima podmiren komorski doprinos
  • ima podmirene sve doprinose za obvezna osiguranja i to doprinose za mirovinsko osiguranje i doprinose za zdravstveno osiguranje, uključujući podmirene doprinose za vrijeme privremene nesposobnosti za rad za koje vrijeme podnosi zahtjev za sufinanciranje troškova (refundiranje) na ime doprinosa za obvezna osiguranja
  • ukoliko bolovanje traje neprekidno i najmanje 15 dana (isključivo radi bolesti obrtnika).

Obrtnik koji ispunjava uvjete, taksativno navedene, mjeru novčane pomoći, može koristiti samo 1 (jednom) u kalendarskoj godini.
Fondom obrtničke pomoći upravlja Komora, sredstva fonda koriste svi obrtnici, članovi Komore i svih Udruženja obrtnika Komore i to do iskorištenja sredstava, neovisno o visini financijskog udjela pojedinog udruženja u Fondu.

Pilot projekt predstavlja nastojanje Komore i udruženja obrtnika da pomognu barem djelomično svojim članovima u situaciji kada im je najteže, kada zbog privremene nesposobnosti za rad nisu u mogućnosti obavljati svoj posao koji im predstavlja izvor egzistencije. Ovisno o rezultatima koje „pilot“ projekt Fond obrtničke pomoći pokaže, predviđa se osnivanje Fonda i na razini Hrvatske obrtničke komore.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari