POTPORA PGŽ LOKALNIM SAMOUPRAVAMA

PGŽ poziva gradove i općine da se prijave za sufinanciranje unapređenja gospodarenja biootpadom

Primorsko-goranska županija organizirala je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i komunalnih društava s ciljem unapređenja gospodaranja biootpadom na području PGŽ-a.

Sukladno važećim propisima, gospodarenje biootpadom obveza je jedinica lokalne samouprave. Unatoč tome, Primorsko-goranska županija nastoji pružiti potporu JLS-ovima i poticati odvojeno prikupljanje jer bi ono značajno smanjilo količine miješanoga komunalnog otpada koji dolazi na Centar za gospodarenje na Marišćini te ublažilo negativne utjecaje na okolni prostor.

Na poticaj članova Županijske skupštine, u Proračunu PGŽ u ovoj godini osigurano je 500.000,00 kn za sufinanciranja projektne dokumentacije gradovima i općinama za izgradnju kompostana, istaknuo je u uvodnom obraćanju zamjenik župana Vojko Braut.

S obzirom da je samo mali broj JLS-ova odredio lokaciju kompostane, na javni poziv se mogla prijaviti i izrada stručnih podloga za analizu potencijalnih i odabir optimalne lokacije za smještaj kompostana na temelju kojih bi se pristupilo izmjenama i dopunama gradskih/općinskih prostornih planova, što je preduvjet izdavanja odgovarajućih dozvola za njihovu izgradnju.

Prijavile su se samo gradovi Rijeka, Crikvenica, Cres i Mali Lošinj s kojima su sklopljeni ugovori na iznose traženih sredstava u ukupnoj visini od 400.000,00 kn.

Resorna pročelnica Koraljka Vahtar Jurković podsjetila je i kako je tijekom proteklih nekoliko godina primorsko-goranski Župan u više navrata organizirao sastanke na ovu temu i to u dva navrata u sklopu svojih redovitih susreta s gradonačelnicima i načelnicima JLS s područja naše Županije – u Njivicama 2019. te u Malinskoj 2021. godine, kada je upriličen i obilazak krčke kompostane na Treskavcu. Osim toga, održana su još dva sastanka u Rijeci na kojima je istaknuto kako je potrebno u prostornim planovima gradova i općina odrediti lokacije kompostana te su predstavljene mogućnosti sufinanciranja izgradnje takvih građevina sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pročelnica je dodala kako su vrijedni pomaci napravljeni i u pogledu kućnog kompostiranja. Prema izvješćima gradova i općina o gospodarenju otpadom za proteklu godinu, 20 jedinica lokalne samouprave je korisnicima sa svog područja podijelio veliki broj kompostera.

Županijski vijećnik Josip Katalinić, kao inicijator ovih aktivnosti, poručio je da je ideja ovog susreta čuti progres gradova i općina u pripremi odvojenog prikupljanja bio-otpada i s kojim se izazovima pritom susreću.

Direktorica KD Čistoća d.o.o. Rijeka Jasna Kukuljan, kao predstavnica najvećeg komunalnog društva na području PGŽ-a koji gospodari otpadom na području Rijeke i riječkog prstena, navela je da je Gradu Rijeci prioritet uvesti proces individualnog prikupljanja otpada, a po njegovoj implementaciji, kreće se s uvođenjem odvojenog prikupljanja bio-otpada od krajnjih korisnika. Za primjer je navela Općinu Viškovo gdje se s 1. ožujkom uvodi spomenuti model dok su u razradi modeli za Općinu Čavle, Jelenje, Kostrenu i Grad Bakar. Ukazala je na to da su najveći problemi pritom nedostatak infrastrukture i cijena, jer naime, nadogradnja sustava na odvojenog prikupljanje biootpada nosi i novu cijenu.

U konstruktivnoj raspravi iznesena su brojna iskustva gradonačelnika, načelnika i direktora komunalnih društava iz raznih dijelova županije, koja su ukazala na različite okolnosti koje utječu na odvojeno prikupljanje biootpada. Izneseni su prijedlozi za buduće aktivnosti za što je Primorsko-goranska županija u prijedlog Proračuna za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu uvrstila po 250.000,00 kn za sufinanciranje projektne dokumentacije za izgradnju kompostana i izradu stručnih podloga za analizu potencijalnih i odabir optimalnih lokacija, te još po 250.000,00 kn za provedbu pilot-projekata prikupljanja biootpada.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views