I TO 50%

PGŽ sufinancirat će postupak medicinski potpomognute oplodnje

Župan je dodao i da se prema prijedlogu odluke o odobravanju financijskih sredstava za provedbu programa/projekata iz područja zaštite zdravlja u 2024. godini dodjeljuje ukupno 75.300,00 eura za devet projekata udruga, a 70 tisuća eura raspoređuje se i za sufinanciranje programa i projekata lokalnih akcijskih grupa iz područja poljoprivrede i ribarstva u 2024. godini.

Primorsko-goranska županija sufinancirat će postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO) nakon što isteknu sve mogućnosti preko HZZO-a, informirala je resorna pročelnica Dragica Marač pojasnivši da se radi o trajnom aktu koji će donijeti Županijska skupština PGŽ.

Provodit će se na način da Županija svakom gradu i općini koji ima opći akt o sufinanciranju troškova MPO i na temelju kojeg je odobrila takvu pomoć krajnjem korisniku, osigura 50 postoni iznos do najviše tisuću eura. Trenutno su to gradovi Kastav i Bakar te Općina Omišalj, a uzevši u obzir podatak da oko 20 posto parova ima problema s neplodnošću, pročelnica je pozvala i druge jedinice lokalne samouprave da se uključe u program.

Nova mjera dio je proaktivne demografske politike u okviru koje Županija sufinancira dugotrajan priuštiv najam za mlade obitelje, a u čiju svrhu je do sada uređeno devet stanova, naglasila je Marač i dodala da je, prema njezinim saznanjima, Primorsko-goranska županija prva županija u Hrvatskoj koja će pomoći mladim parovima s financiranjem potpomognute oplodnje.

Izvijestila je i da će se od ove godine Socijalni planovi izrađivati po jedinstvenoj metodologiji na razini svih županija za što je osigurano sufinaciranje iz Europskog socijalnog fonda u okviru kojeg je PGŽ-u dodijeljeno 92 tisuće eura.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Senka Kajčić najavila je sutrašnje obilježavanje 30. travnja, Nacionalnog dana hitne medicinske službe u RH. Za tu priliku, na Trgu 128. brigade u Rijeci s početkom u 10.00 sati, svi zainteresirani moći će naučiti kako spasiti nečiji život.

„Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kada i bilo gdje. I u tom trenutku, ako znamo kako pomoći i pristupiti osobi, možemo puno pomoći i povećati šansu za preživljenje za čak 50 posto. Ako ne napravimo ništa, šanse su vrlo male, tek desetak posto“, rekla je Kajčić i dodala da, ako postoji u blizini i automatski vanjski defibrilator koji pritom ima i glasovne upute, onda je taj postotak znatno veći. „Pozivam vas sve sutra na Dan kada učimo spašavati živote“, zaključila je.

Na novinarsko pitanje o problemu nedostatka liječnika, komentirala je da liječnika ne nedostaje samo u Zavodu za hitnu medicinu već u cijelom zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj.

„Veliki natječaji i veliki bolnički sustavi s raspisivanjem specijalizacija povuku veliki dio liječnika koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u kliničke bolničke centre. Kako pronaći rješenje je nešto o čemu i Ministarstvo zdravstva mora voditi računa, a ne samo jedinice regionalne i lokalne samouprave“, rekla je.

Što se tiče hitne medicinske pomoći, župan Komadina ukazao je da, otkada je sustav hitne helikopterske službe prešao iz nadležnosti vojske u Zavod za hitnu, radi učinkovitije i potrkijepio to primjerom jučerašnje uspješne intervencije zbrinjavanja pacijenta s otoka Unije. Kako je istaknuto, prije je za takve intervencije, radi komplicirane procedure, bilo potrebno najmanje od četiri do šest sati dok se sada odvije unutar sat vremena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari