NOVA 'ŽILA KUCAVICA'

Video | Pogledajte fotografije i video: Cesta D403 trebala bi biti dovršena krajem lipnja!

Radovi na cesti D 403 u zadnjoj su fazi. Više u video prilogu!

Trenutno je na gradilištima nešto više od 100-tinjak radnika. Najzahtjevnije dionice na izgradnji ceste D 403 su gotove, a ‘najskuplja cesta u Hrvatskoj’ trebala bi biti gotova krajem lipnja!

Najzahtjevnije etape kompleksnog projekta bile su izgradnja tunela Podmurvice, vijadukta Piopi te željezničkog nadvožnjaka Piopi.

“Sada nam slijedi završavanje kružnih raskrižja, sad se polako završavaju odvodnje. Na trasi radimo pripreme za opremu, kablove telekomunikacije za nadzor i kontrolu prometa, raskrižje u Zvonimirovoj ulici smo već puno toga razmjestili, sad smo pred kraj.”, kaže ovlašteni zastupnik Hrvatskih cesta Martin Abramović za Kanal Ri.

Jedna od najzahtjevnijih dionica bila je izgradnja tunela Podmurvice.

“Za njega znamo da se kopao od 20 do 40 metara površine ispod površine zemlje. Tunel je prolazio ispod zgrada, ispod stambenih kuća, stanari su svaki dan osjetili da se tunel kopa, to se čulo. Sad je on konačno probijen, svih tih 1200 metara koje je u urbanoj sredini bilo potrebno jako pažljivo minirati.”, otkriva Martin Abramović.

Zahtjevan je bio i vijadukt Piopi

“Vijadukt Piopi koji je imao svojih 10 raspona… oni su u zavoju, u zavoju nije isto raditi vijadukt kao u ravnini. Tu treba kosine određivati, oplate koje se drugačije postavljaju nego na ravnim dijelovima. I to je uspješno savladano i vijadukt je spojen skoro do riječke luke.”, dodaje zastupnik Hrvatskih cesta.

Treći najkompleksniji dio bio je Željeznički nadvožnjak Piopi.

“On je bio dosta kompleksan jer prvo su se bušili stupovi u stijeni i armirali se da bi se na kraju napravila rasponska konstukcija i na kraju se ispod njega iskopao profil buduće ceste D403. Tako da je cijeli taj nadvožnjak ostao u zraku.”, pojašnjava Martin Abramović.

Upravo zato je cesta D403 trenutno najskuplja cesta u Hrvatskoj.

“Kad gledate, imamo nekakvih 3 kilometra ceste za 450, 460 mijuna kuna. Vidi se da je to dosta skup projekt ali ta skupoća je mjerilo njezine kompleksnosti. Dva kružna raskrižja, dva vijadukta, tunel, jedan nadvožnjak ispod pruge, jako puno velikih i visokih potpornih zidova.”, kaže ovlašteni zastupnik Hrvatskih cesta.

Dovršenje D 403 će biti značajan za građane ali i gospodarstvo

“Građani Rijeke će dobiti konačno taj jedan spoj zapadnog centra s čvorom Škurinje i riječke obilaznice, gdje su prije putovali recimo 10-15 minuta kroz gužve i manje uličice u gradu. Sad će se te uličiće rasteretiti i građani će do Škurinja i riječke obilaznice doći kroz par minuta. Spojem riječke luke i riječke obilaznice gospodarstvo Rijeke će puno dobiti jer će se tu presmjeriti sav kamionski promet koji je nekad morao ići kroz gradske ulice i ceste.”, zaključio je Martin Abramović, ovlašteni zastupnik Hrvatskih cesta.

Zanimljivo je kako se zbog radova na cesti jedna obitelj privremeno iselila iz svoga doma, ali su se po završetku ‘teških’ radova u tunela vratili kući, donosi Kanal Ri.

Izgradnjom ove prometnice građani će dobiti dugo očekivanu brzu poveznicu između zapadnog djela grada s čvorom Škurinje i riječkom obilaznicom. Ekipa Kanala Ri provozala se tunelom Podmurvice.

Više o radovima pogledajte u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari