FESTIVAL LEGENDI I MITOVA ISTRE I KVARNERA

Pogledajte fotografije s Trsata: Malik Fest oduševio i velike i male!

Vitezovi i dame, radionice i sjajna zabava obilježili 15. izdanje Festivala

Riječka Trsatska gradina i Nugentov park bili su sjajna kulisa 15. Malik Festa – festivala legendi i mitova Istre i Kvarnera. Kiša na Kvarneru, koja je u subotu cjelodnevno sipila, nije poremetila planove organizatora, a sve generacije uživale su u nikad boljem programu.

U viteškom kampu smjestili su se šatori vitezova i ostalih sudionika Festivala, a unutar same Trsatske gradine pripremile su se dječje radionice. I sve je bilo baš kako treba. Održan je streličarski turnir, nakon kojeg je svoje umijeće streličarstva mogao okušati svatko, a ako ga nije imao onda ga je mogao steći uz streličarske znalce.

Atraktivne i sjajno posjećene bile su radionice izrade luka i strijele, radionica izrade srednjevjekovnih frizura, igraonica katapultom te učenje kaligrafije. Vitezovi su se „za ozbiljno“ borili ispred samog kaštela, a nakon toga je uslijedila radionica – mala škola mačevanja za najmlađe koji su potom, u najveselijem dijelu prvog dana Festivala, krenuli u bitku osvajanja kaštela protiv velikih vitezova. I, naravno, pobijedili, na opće veselje djece i roditelja te brojne publike.

Posebno atraktivan bio je Ghost Tour, jednosatna predstava koja je u mračne strane srednjevjekovnog života, pomoću sjajnih glumaca, uvukla posjetitelje koji su uživali u svakom trenutku. Točku na prvi dan stavila je izvrsna ekipa iz Barbana priredivši vatreni show koji je oduševio sve generacije.

Kiša je u nedjelju odlučila odmoriti pa se od jutarnjih sati Trsat punio posjetiteljima koji su pohrlili na omiljeni Festival, na kojem ih je čekao odličan program. Nedjeljna događanja započela se dječjim radionicama izrade frankopanskih mačeva i štitova, kuhanjem čarobnih napitaka uz malu i veliku vješticu, a do Trsata je potegnula i poveća ekipa nordijskih hodača koji su s Mololonga došli na Festival gdje su ih domaćini ugostili frankopanskim vinom i zalogajima, nakon čega su se mogli okušati u streličarstvu.

Dok se dio najmlađih zabavljao građenjem i rušenjem kula, prostor Nugentovog parka ispunila je publika koja je pomno pratila međunarodni viteški turnir u kojem se vitezovi nisu štedjeli, a pobjednik svoju plaketu nosi sa sobom u Mađarsku. Nakon borbi koje su se pratile bez daha i uz pljesak odobravanja, uslijedila je „opaka borba“ najmlađih i velikih vitezova u koju su se uključila brojna djeca i bio je to doista događaj pun emocija i radosti, baš za pamćenje.

Festival se priveo kraju uz druženje vitezova s posjetiteljima, jahanje konja za najmlađe te gađanju lukom i strijelom, a za sve aktivnosti se čekao red. To je potvrda koliko je ova manifestacija popularna i koliko je prirasla srcu, poglavito djeci. I zato će se nastrpljivo čekati naredno izdanje Malik Festa, jedinstvenog događanja koje Rijeci donosi jednu posebnu energiju.

Podsjetimo, organizator ovogodišnjeg izdanja Malik festa je Udruga za oživljenu povijest Ordo Sancti Viti, uz podršku sponzora i partnera: TZ Grada Rijeke, Grad Rijeka, TZ Kvarner i Primorsko – goranska županija, a u programu su sudjelovali: Corvi Belli – Sveti Ivan Zelina, Knezovi Frankopani Trsat – Rijeka, Udruga Mutila – Medulin, Udruga Merlin – Pula, Kulturni front – Opatija, Red kraljevega Orla – Slovenija, Desdichado Medieval Fight Club – Mađarska, Kulturno društvo igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja – Slovenija, Companie d’Noir – Mađarska, Srednjovjekovna udruga Barbanska kula – Barban, Udruga Anno Domini – Koprivnica, Viteški red sv. Nikole – Varaždin, Streličarski klub Maura kal – Krk i Udruga Grobnički rez.

Photo: ahiva Ordo Sancti Viti

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari