VIŠE OD 250 VOLONTERA

Pogledajte fotografije: u Bakru čistili podmorje i pripremali se za rušenje svjetskog rekorda!

Da gdje ima volje, ima i promjene, najbolje svjedoči Bakar, drevni primorski gradić koji je još ne tako davno bio simbol teške industrije i ekoloških problema

No, ti dani su danas prošlost, a Bakar sve više diše kao mjesto uravnoteženog razvoja i očuvanog okoliša.

Tome doprinose i različiti projekti i akcije. Jedna takva održana je u subotu u sklopu Margaretinog leta – najveće bakarske kulturno-zabavne manifestacije – a obuhvatila je čišćenje podmorja Bakarskog zaljeva.

Više od 250 volontera

Kako navodi organizator akcije, Velimir Vrzić, široj javnosti poznatiji kao Underwater Explorer, događanje je okupilo velik broj podupiratelja i neposrednih sudionika.

„Uključio se velik broj pravnih osoba, na čelu s Gradom Bakrom, bakarskom Turističkom zajednicom te Sportskim pomorskim društvom „Luben“. Tu je i velik broj ronilačkih društava i pojedinačnih volontera, njih preko 250, iz Hrvatske, Slovenije, Italije… Ljudi su prepoznali sinergiju ekološke osviještenosti, promoviranja održivog razvoja i eko-turizma. Ovogodišnja akcija zapravo je proba za sljedeću godinu kad u Bakru planiramo provesti najveću eko-akciju u Europi ikad te time, uz ostalo, ući i u Guinnessovu knjigu rekorda“, ističe Vrzić.

Ništa bez eko-dimenzije

Ovakve akcije bakarskoj lokalnoj zajednici nisu strane, budući da se ovdje na inicijativu udruge Eko Rijeka sa sjedištem u Bakru i njenog predsjednika Ratka Profozića akcije čišćenja mora odvijaju još od 1990-ih, a pod pokroviteljstvom International Marine Centre iz SAD-a postale su i međunarodne.

Današnji napori, međutim, idu i korak dalje. Kako navodi Tomislav Klarić, bakarski gradonačelnik, u proteklom razdoblju uložena su značajna sredstva u izgradnju i obnovu sustava kanalizacije i odvodnje, čime je podmorje Bakarskog zaljeva trajno zaštićeno od negativnih ekoloških utjecaja. Ovo je prvi i najznačajniji korak u zaštiti i revitalizaciji Bakarskog zaljeva. Uslijedit će izgradnja još jedne pontonske šetnice, sa zapadne strane zaljeva, a u njenom nastavku i buduće plaže Banj.

Različiti programi podizanja ekološke svijesti

Ove napore prate i različiti programi podizanja ekološke svijesti, a tu su i programi koji povezuju turizam i doprinos održivom razvoju lokalne zajednice. Za njihovu provedbu zaslužna je lokalna turistička zajednica koja je tijekom proteklih godina za nekoliko svojih projekata dobila niz domaćih i međunarodnih priznanja.

Riječima Sonje Jelušić Marić, direktorice bakarske Turističke zajednice: „U Bakru vrlo dobro znamo kakve mogu biti posljedice nepromišljenih zahvata u okoliš i prirodnu ravnotežu. Nastojimo stoga učiti iz prošlosti i više nikad ne dopustiti da ekosustav i ljepota našeg kraja budu narušeni.“

Službeni pokrovitelji ove Međunarodne ekološke akcije u Bakru su Grad Bakar, Turistička zajednica Bakra, Primorsko-goranska županija, Luka Rijeka, INA, Dragon Maritime Adria, Hidra i tvrtka Metis, koja je zbrinula otpad.

Foto: M. Šegulja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari