MURAL 'NAPRVO!'

Pogledajte fotografije: U tijeku je uređenje Riječkog tunela, evo kako sada izgleda!

Turistička zajednica grada Rijeke započela je niz aktivnosti kojima planira revitalizirati Riječki tunel, dati mu novi sjaj dostojan njegovog povijesnog značaja, pretvarajući ga istovremeno u omiljeno mjesto posjeta, susreta i druženja

Aktivnosti koje obuhvaćaju ulaganja u izgled kao i u sadržaje Riječkog tunela, već sada pobuđuju veliko zanimanje domaćih i stranih posjetitelja. 

Prolaznici i publika prvog u nizu ljetnih evenata u Riječkom tunelu, tako su već ovog vikenda mogli primijetiti da ulaz u Riječki tunel poprima interesantan umjetnički obod. 

U tijeku je oslikavanje murala „Naprvo!“

Naime, u tijeku je oslikavanje murala čije je idejno rješenje mlade umjetnice i vanjske suradnice Akademije, Dorie Valković, odabrano u sklopu zajedničkog projekta Turističke zajednice grada Rijeke i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. 

Mural „Naprvo!“, likovno rješenje mlade autorice koja uz pomoć studentice Marte Licul, svoju ideju upravo provodi u djelo, vizualno privlači i poziva posjetitelje u Riječki tunel. Čini to zahvaljujući kružnoj centralnoj kompoziciji s bijelim koncentričnim kružnicama koje na crnoj pozadini vizualno odskaču te je njihov kontrast vrlo moćan i vidljiv s velike udaljenosti.

Prateći kružnu kompoziciju, na muralu će osvanuti poznati motivi kulturno – povijesne i industrijske baštine Grada Rijeke koji će obasjati ulazna vrata tunela u dinamičnoj izvedbi. Mural je osmišljen da vizualno funkcionira s otvorenim i zatvorenim vratima, zahvaljujući dizajnu oslikanom na samim željeznim vratima. 

Paleta boja koja prati prepoznatljiv identitet tunela RI, a uključuje crnu, crvenu i bijelu boju, čini mural prikladnim za sva godišnja doba, imajući na umu razna događanja u tunelu, od božićnih do ljetnih noćnih zabava. Cilj murala, kako i sam naziv upućuje, nije jedino da privuče posjetitelje, već da obogati iskustvo prolaska kroz tunel RI. 

Riječki tunel obogaćen i brojnim urbano-zabavnim ljetnim programima

Ove godine, po prvi puta, Riječki tunel je obogaćen i brojnim urbano-zabavnim ljetnim programima koji će građanima i gostima na ugodnih 15 stupnjeva donijeti osvježenje i u vidu nešto “alternativnije“, prepoznatljivo riječke kulturne ponude, a sve u sklopu manifestacije pod nazivom TunedIN TunelRI. 

Prošlog vikenda gosti su tako mogli uživati u zanimljivom Rock & Talk konceptu u izvedbi mladih i nešto starijih riječkih rock glazbenika, a već danas, 9.7., SpartJazz Quartet tunel će ispuniti odličnim jazz ritmom. 

Samo par dana kasnije, 12. i 13.7., očekuje nas prvi podzemni festival vina, delicija i zabave – Rijeka Underground. 

Na sajmu će se predstaviti mnogobrojni vinari iz Istre i Primorja, Dalmacije, Bregovite Hrvatske te Slavonije, a uz vrhunska vina moći će se degustirati i ukusne gastronomske delicije hrvatskih OPG-ova. 

Bit će tu i drugih popratnih događanja, poput izložbe vinarstva budućnosti na način kako je vidi umjetna inteligencija, zabavni selfie kutak, nagradne igre i pokoje iznenađenje, a na središnjem dijelu najvećeg vinskog podruma nalazit će se i pozornica, na kojoj će nastupati glazbenici i zabavljači. 

Ljubitelji jazz-a u definitivno će biti zadovoljni jer će ovog mjeseca moći uživati u još dva termina omiljene glazbe i to u izvedbi GIIPUJA-e (16.7)., te Tonči Grabušić Quarteta (23.7.), oba s početkom u 21sat. 

Koraci prošlosti – ritam budućnosti

Oni koji žele uroniti u povijesnu avanturu i doživjeti nešto drugačiju Rijeku u Riječki tunel svakako trebaju doći 19.7. u 18 sati kad će interesantna manifestacija Koraci prošlosti – ritam budućnosti interaktivnim zadacima i konceptom storytellinga otkriti posjetiteljima zanimljive povijesne činjenice i zanimljivosti o gradu. 

Prvi u nizu TunedIN TunelRI završit će izložbom „Ribe u Tunelu“ umjetnika Marina Krstulovića. Kako će se prepoznatljive ribe izrađene od palminih grana i druga morska bića iz umjetnikovom bogatog „jata“ snaći u Riječkom tunelu posjetitelji će moći provjeriti od 22.7. pa sve do 5. 8.  Karakterna djela, nastala s blagom dozom humora, osim u Riječki tunel, uvući će nas u dinamičan i jedinstven umjetnikov svijet. 

U novom ruhu i dinamičnom ritmu, ovog je ljeta Riječki tunel idealna adresa za ljetno osvježenje. 

Ukoliko niste, još danas do 13 sati imate priliku vidjeti mlade umjetnice na djelu i oslikavanje Riječkog tunela kojim kreće nova era riječkog podzemlja. U srijedu, 10. srpnja u 11 sati, svakako ne propustite predstavljanje novog ruha Riječkog tunela.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari