SVEČANO OTVARANJE

Pogledajte kako izgleda novi tunel Učka: Nakon 60 godina promet će se danas po prvi puta odvijati kroz dvije cijevi!

U probijanju druge cijevi jedan od najizazovnijih trenutaka bilo je miniranje.

Nova cijev tunela Učka duga 5,6 kilometara, omogućit će brži protok vozila i usklađivanje s europskim sigurnosnim standardima, a u promet se pušta danas navečer, oko 18 sati.

Tunel Učka je treći tunel po dužini u Hrvatskoj, nakon Male Kapele i Sv. Roka, piše Poslovni.hr

Tijekom izgradnje korištene su najmodernije tehnike, uključujući tekuće eksplozive, pokretne trake za odvoz materijala i suvremene sustave probijanja i iskopa materijala.

Na izgradnji je bilo angažirano više od 500 radnika. Ukupna investicija iznosi oko 200 milijuna eura, a radovi su završeni u roku i bez dodatnih troškova usprkos problemu s inflacijom, manjkom radnika i velikom broju pukotina i jama u novoj cijevi. 

“Radovi su trajali tri godine. U probijanju druge cijevi jedan od najizazovnijih trenutaka bilo je miniranje. Utrošeno je više od tisuću tona tekućeg eksploziva, a jedan od većih izazova bilo je više od 30 jama i pukotina na koje su naišli probijajući drugu cijev”, kaže direktor Bina Istre Dario Silić, piše Poslovni.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari