LASERSKOM TEHNOLOGIJOM

Pogledajte kako se u riječkom STEM laboratoriju izrađuju zaštitni medicinski viziri!

U organizaciji Zajednici tehničke kulture Rijeka i Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, u prostoru Laboratorija STEM vještina, predstavljena je izrada zaštitnih medicinskih vizira za lice pomoću laserske tehnologije.

Riječ je tehnologiji koja u odnosu na 3D print, omogućava dvostruko brži i jeftiniji način izrade zaštitnih vizira.

ZTK Rijeka podržala je na samom početku pandemije korona virusa, inicijativu Hrvatske zajednice tehničke kulture za izradu zaštitnih vizira putem 3D printa. S obzirom na to da tehnologija 3D printa zahtjeva dulje vrijeme za izradu pojedinačnog, tim polaznika u STEM laboratoriju radio je na prilagodbi laserske tehnologije.

ZDRAVKO IVANOVIĆ, KARLA MUŠKOVIĆ, KAZIMIR MIHIĆ I ĐORDANO BUCCI

Stručnoj službi Zajednice prikupljala je iskustva s izrezivanjem elemenata koji moraju zadovoljiti specifične uvjete koji su postavljeni, pri čemu su im znatno pomogli Poduzetnički inkubator PISAK iz Siska, Leo modeli iz Čakovca, te riječke tvrtke Pruša i Reflex.

Uspješnim rješavanjem tehničkih problema, ostvarena je mogućnost da se u STEM laboratoriju serije vizira rade 100 puta brže nego 3D printanjem, pri čemu su ukupni troškovi materijala za izradu vizira ispod 10 kn po komadu. Prema procjenama ZTK-a, u radnom vremenu od 8 sati moguće je izrađivati preko 200 vizira. Nakon osiguranja potrebnih uvjeta, u prvoj fazi se planira izrada 1000 komada zaštitnih vizira. Cijeli proces nadgledaju stručno osposobljeni mentori.

Predstavljena izrada zaštitnih medicinskih vizira za lice u STEM laboratoriju

Partneri u ovom projektu su Zajednica tehničke kulture Rijeka, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Savez inovatora PGŽ Rijeka uz potporu Grada Rijeke.

Glavni cilj STEM laboratorija je organizacijom i provedbom izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladeži doprinijeti njihovom razvijanju vještina i kompetencija u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ovim projektom dosad je obuhvaćeno oko 450 mladih koji su educirani kroz izvannastavne aktivnosti u područjima robotike, programiranja i praktičnog rada na opremi s kojom raspolaže STEM laboratorij.

Zajednica tehničke kulture Rijeka započela je početkom 2019. godine provedbu projekta Laboratorij STEM vještina u suradnji sa školama partnerima, a oprema STEM laboratorija osigurana je bespovratnim sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz nekoliko projekata.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari