LOKALNI IZBORI

POJAČAJ RIJEKU! Kandidat za gradonačelnika Marko Filipović predstavio svoj gradonačelnički program

Gradimo 1000 stanova za mlade, upisujemo svu djecu u vrtiće i povećavamo plaće Riječankama i Riječanima smanjenjem prireza na 10 posto

Pojačaj Rijeku – gradonačelnik Marko Filipović za jedan novi ritam grada, program je koji je danas, u Arheološkom parku Principij, predstavila koalicija SDP-HSU-IDS-HSS, na čelu s Markom Filipovićem, kandidatom za riječkog gradonačelnika te Sandrom Krpan i Goranom Palčevskim, kandidatima za zamjenika gradonačelnika. Prisutni su bili i predstavnici koalicijskih partnera: Ljiljana Cvjetović (HSU), Dorotea Pešić Bukovac (IDS) i Danijel Celcner (HSS).

Filipović je rekao da su temelji za daljnji razvoj Rijeke već dobro postavljeni. Iskoristit će zato sve što je do sada dobro napravljeno, ali isto tako, pojačat će Rijeku na svim poljima i udariti jedan novi moderni ritam našoj urbanoj prijestolnici.

– Zadržat ćemo mlade obitelji u Rijeci, osiguravajući im temeljne uvjete za dobar život gradnjom stanova i vrtića. Povećat ćemo plaće svim zaposlenim Riječankama i Riječanima smanjenjem prireza na 10 posto – naviše obiteljima s djecom. Pojačat ćemo socijalni program i brigu za najstarije, ali i zelene i zdravstve politike, za još čišću i zdraviju sredinu u kojoj živimo. Pojačat ćemo gospodarstvo kroz nove investicijske cikluse i partnerski odnos s poduzetnicima. Pojačat ćemo prometna rješenja, kao i ulaganja u riječki sport. A kroz jake kulturne programe ćemo udariti onaj zadnji beat – za Rijeku – uvijek drugačiju, otvorenu, tolerantnu i svoju! I da – pozicionirat ćemo Rijeku kao top destinaciju nautičkog turizma, što ona odavno zaslužuje, kazao je Marko Filipović, dodajući da je osnova programa koji, sa svojim timom i koalicijskim partnerima, nudi Rijeci – jačanje gospodarstva na svim razinama.

– Samo uz pojačano gospodarstvo imamo pojačanu Rijeku. Pokrenut ćemo novi investicijski ciklus nastavkom snažnog povlačenja novca iz EU fondova čime ćemo otvoriti dodatna radna mjesta. Povećat ćemo iznos gradskog proračuna namijenjen podršci i razvoju poduzetništva. Prilagodit ćemo politiku zakupa gradskih poslovnih prostora i upravljanja. Dovršit ćemo i opremiti kompletnom infrastrukturom poduzetničku zonu Bodulovo i osigurati povoljne uvjete za dolazak investitora – time opet udaramo temelje za otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Filipović.

Važan dio programa predstavlja i rješavanje prometnih izazova u gradu. Najavljena je tako izgradnja dvije nove garaže, od kojih je jedna dio kompleksa Zapadna Žabica čime će se ujedno riješiti pitanje autobusnog kolodvora, kao i izgradnja dvotračne pruge kroz Rijeku kao osnove javnog prijevoza.

– Uz kvalitetno riješena prometna pitanja, nove ceste, uz više parkirnih mjesta i poboljšan javni prijevoz, Rijeku ćemo učiniti još poželjnijim mjestom za život, navodi Filipović.

Programom su obuhvaćene i zelene politike, uz najviše standarde, tako da Riječane čeka uvođenje sustava prikupljanja otpada od vrata do vrata, nova sortirnica, kao i sanacija divljih deponija, a javne površine će se dodatno opremiti higijenskom opremom za kućne ljubimce i uređenjem parkova za pse.

Predstavio je Filipović i plan koji ova koalicija donosi za turizam.

– Rijeka ima veliki turistički potencijal koji moramo iskoristiti! Pozicionirat ćemo je kao atraktivnu nautičku destinaciju te kao poželjnu destinaciju kružnih putovanja na europskoj i svjetskoj turističkoj mapi, kazao je ističući važnost projekta Porto Baroš, kao prve luksuzne marine za mega jahte u Hrvatskoj.

Program za mlade predstavila je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Sandra Krpan.

– Veće plaće, riješen posao i stambeno pitanje, povoljnije režije, zbrinuto i sretno dijete te dvostruko veća naknada za novorođenčad Rijeku će učiniti prvim izborom za rad i život, rekla je Krpan i najavila izgradnju 1000 novih stanova za mlade obitelji, dio kojih će se moći dobiti i u povoljan najam, umjesto skupih kredita, te osiguravanje mjesta za svako dijete u vrtiću – izgradnjom dva nova dječja vrtića.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika, Goran Palčevski, govorio je o jačanju socijalnog programa.

– Društvo je jako onoliko koliko vodi računa o onima u potrebi. Rijeka će ostati grad koji brine o svojim starijima i svim najranjivijim skupinama građana. U prilog tome ide izgradnja doma za starije osobe u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Kliničkim bolničkim centrom, rekao je Palčevski koji je naglasio važnost kvalitetne zdravstvene skrbi i mjesta za rekreaciju za podizanje kvalitete života i zdravlja zajednice.

– Grad Rijeka je aktivno uključen u izgradnju nove Sveučilišne bolnice, nastavlja se kvalitetna suradnja s KBC-om Rijeka. Stavit ćemo naglasak na prevenciju zdravlja i oporavak od Covida 19. Uredit ćemo park na Delti, ali i drugim lokacijama korištenjem EU sredstava, a cijeli riječki plažni pojas povezat ćemo šetnicama uz more za duge i ugodne šetnje.

Svoje zasluženo mjesto u programu za novi ritam grada Rijeke, dobili su i riječki sport i kultura koje namjeravamo pojačati do kraja. Kao najvažniju točku Filipović navodi dvostruko više sredstava za riječki sport i riječke klubove, dok se po pitanju kulture, uz dovršetak Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnost te nastavak uređenja art kvarta Benčić, u kojem će svoj prostor dobiti i Art kino, posebno naglašava značajno ulaganje u cjelogodišnja kulturna događanja kao preduvjet za stvaranje uvjeta za cjelogodišnji turizam.

Detalji cijelog programa Pojačaj Rijeku – Marko Filipović za jedan novi ritam grada dostupan je građanima na web stranici http://markofilipovic.hr/pojacaj-rijeku/.

Prvi u nizu programskih video spotova dostupan je na YouTube kanalu Marka Filipovića:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views