ŽELI SE STATI RADU NA CRNO

Video | Pokrenuta inicijativa i mogućnost anonimne prijave neregistriranog rada, tzv. „rada na crno“

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Obrtnička komora Istarske županije i Obrtnička komora Ličko-senjske županije pokrenule su inicijativu i mogućnost anonimne prijave neregistriranog rada, tzv. „rada na crno“ Komorama, koje će potom prijave proslijediti nadležnom Državnom inspektoratu na daljnje postupanje.

Inspektori rada Državnog inspektorata godišnje obave više od 8 000 inspekcijskih nadzora u području radnih odnosa. Mimo zakonskih odredbi zatekne se preko 1000 radnika, piše Kanal Ri.

Smatra se kako je količina rada na crno u nekim europskim zemljama još i veća. Razlog leži u tome što je Hrvatska povećala opseg provjera, ali i broj radnih dozvola zbog deficita radne snage, čulo se na današnjem sastanku. Stranica koja će zaprimati prijave o radu na crno, pilot je projekt Obrtničke komore koji će se provoditi sljedećih šest mjeseci.

-”Želimo u biti stati na kraj radu na crno, odnosno nelojalnoj konkurenciji. Svakome to predstavlja problem, ne samo obrtnicima već i ostalima koji se legalno bave svojim poslovanjem, poručio je predsjednik Obrtničke komore PGŽ Emil Priskić. P. Obrtnička komora će zaprimljene prijave preusmjeriti inspektoratu na daljnju obradu, a stranicu mogu koristiti svi građani i prijavljivati potpuno anonimno, što dosada nije bila praksa. Putem web stranice www.radnacrno.hr svaki će građanin moći anonimno prijaviti rad na crno

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari