ŽELI SE STATI RADU NA CRNO

Video |Pokrenuta inicijativa i mogućnost anonimne prijave neregistriranog rada, tzv. „rada na crno“

Idi na originalni članak

Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, Obrtnička komora Istarske županije i Obrtnička komora Ličko-senjske županije pokrenule su inicijativu i mogućnost anonimne prijave neregistriranog rada, tzv. „rada na crno“ Komorama, koje će potom prijave proslijediti nadležnom Državnom inspektoratu na daljnje postupanje.

Oglas

Inspektori rada Državnog inspektorata godišnje obave više od 8 000 inspekcijskih nadzora u području radnih odnosa. Mimo zakonskih odredbi zatekne se preko 1000 radnika, piše Kanal Ri.

Smatra se kako je količina rada na crno u nekim europskim zemljama još i veća. Razlog leži u tome što je Hrvatska povećala opseg provjera, ali i broj radnih dozvola zbog deficita radne snage, čulo se na današnjem sastanku. Stranica koja će zaprimati prijave o radu na crno, pilot je projekt Obrtničke komore koji će se provoditi sljedećih šest mjeseci.

-”Želimo u biti stati na kraj radu na crno, odnosno nelojalnoj konkurenciji. Svakome to predstavlja problem, ne samo obrtnicima već i ostalima koji se legalno bave svojim poslovanjem, poručio je predsjednik Obrtničke komore PGŽ Emil Priskić. P. Obrtnička komora će zaprimljene prijave preusmjeriti inspektoratu na daljnju obradu, a stranicu mogu koristiti svi građani i prijavljivati potpuno anonimno, što dosada nije bila praksa. Putem web stranice www.radnacrno.hr svaki će građanin moći anonimno prijaviti rad na crno

Exit mobile version