I 66 PROMETNIH NESREĆA

Policajci u kolovozu proveli pojačan nadzor u prometu; Evidentirali su 214 prekršaja vozača motocikala i mopeda

Ilustraija: M.L/Riportal/ Ilustracija

Osim prekršaja, evidentirano je i 66 prometnih nesreća u kojima je teško ozlijeđeno 13 motociklista i pet mopedista, dok je 19 vozača motocikala i 11 mopedista lakše ozlijeđeno

Policijski službenici su tijekom prošlog mjeseca kolovoza na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveli niz aktivnosti pojačanog nadzora vozača s ciljem veće razine sigurnosti u prometu na cestama. Pojačane preventivno-represivne aktivnosti osobito su bile usmjerene na vozače mopeda i motocikala, kao i na osobe koje se na njima prevoze.

U tom razdoblju evidentirano je 214 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su počinili vozači mopeda i motocikala, dok su 23 vozača ovih vozila upozorena zbog prekršaja kao što su: nepostupanje po prometnom znaku, nepropisno skretanje ili pretjecanje, nepropisna brzina, nevidljiva registarska oznaka, neispravno korištenja zaštitne kacige i slično.

Od ukupnog broja prekršaja, 125 se odnosi na vozače motocikala, a 89 mopeda. Najviše prekršaja, njih 103 je zbog nenošenja zaštitne kacige koja su utvrđena kod 56 mopedista i 47 motociklista. Uz to su bila i 30 prekršaja prekoračenja brzine motociklista. Evidentiran je k tome i 21 prekršaj nepropisnog pretjecanja i obilaženja, zatim 20 prekršaja neregistriranih vozila i to kod 11 mopedista i devet motociklista, a zatečeno je i 13 vozača bez položenog vozačkog ispita.

Uz to je utvrđeno sedam prekršaja, kod šest motocikla i jednog mopeda na kojima nisu bile vidljive registracijske pločice ili nisu bile postavljene, kao i šest prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Pet je prekršaja vozača motocikala kojima su se koristili bez potrebne kategorije, a evidentirana su i četiri prekršaja isteka važenja prometne dozvole vozila triju motociklista i jednog mopedista, kao i dva prekršaja mopedista koji su zatečeni u vožnji u vrijeme važeće zabrane.

Osim toga zabilježen je prekršaj nepoštivanje prednosti prolaza jednog motociklista, te po jedan prekršaj mopedista  odbijanje alkotestiranja i korištenja mobitela u vožnji. Svi vozači mopeda i motocikla zatečeni u prekršaju su sankcionirani prema važećim propisima.

Inače, tijekom kolovoza je evidentirano i 66 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda ili motocikla. U njima je teško ozlijeđeno 13 motociklista i pet mopedista, dok je lakše ozlijeđeno 19 vozača motocikala i 11 mopedista.

Vozači mopeda i motocikala čine jednu od najugroženijih skupina u prometu pa i ovim putem pozivamo vozače na poštivanje svih prometnih pravila i propisa kako bi se smanjile mogućnosti izazivanja prometnih nesreća.

Sigurno na dva kotača, savjeti za mopediste i motocikliste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari