EVO KAKO JE BILO

Policija i Crveni križ obilježili Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

U prevenciji ovisnosti mladih nužna je suradnja svih dionika u društvu od obitelji, škola, zdravstvenih i socijalnih ustanova, do nevladinih organizacija te zakonodavne i izvršne vlasti.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge, jučer su, 26. lipnja, policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske zajedno s djelatnicima Crvenog križa na području Crikvenice, Krka i Gerova organizirali info punktove prevencije.

Policijske službenice za prevenciju iz policijskih postaja Crikvenica, Delnice s ispostavom Čabar te Krka informirale su građane o važnosti borbe protiv zlouporaba droga te upozorile na njezinu raširenost i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Kroz razgovor s građanima posebno su istaknule da su droge vodeći uzrok bolesti i smrtnosti mladih ljudi svugdje u svijetu. Tom prigodom građanima su i podijeljeni edukativno-propagandni materijali- letci „Prevencija ovisnosti o drogama“, „Budi navijač, ne razbijač“ te magneti.

U prevenciji ovisnosti mladih nužna je suradnja svih partnera u zajednici: od obitelji, škola, zdravstvenih i socijalnih ustanova, nevladinih organizacija, represivnog aparata do zakonodavne i izvršne vlasti.

Svima je cilj društvo koje je slobodno od zlouporabe droge stoga i policija, osim što djeluju represivno prema počiniteljima kažnjivih djela, provodi i brojne preventivne aktivnosti tijekom cijele školske godine kao što su predavanja u sklopu projekta „Zdrav za 5“ (zlouporaba alkohola i droga) učenicima osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola, kao i njihovim roditeljima te nastavnicima.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987. godine proglasila 26. lipnja za Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droge. U političkoj deklaraciji Generalne skupštine UN-a navedeno je: „Droge uništavaju živote i zajednicu, utječu na održiv ljudski razvoj i stvaraju kriminal. Droge utječu na sve segmente društva u svim zemljama, posebno zlouporaba droga utječe na slobodu i razvoj mladih ljudi, najdragocjenije svjetske vrijednosti.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari