Policija nastavlja provedbu preventivnog projekta „Zdrav za 5“ u novoj školskoj godini

Idi na originalni članak

Do kraja školske godine projekt će se provoditi u svim osnovnim i srednjim školama PGŽ-a, izvijestili su iz policije.

Oglas

S početkom nove školske godine od prošlog tjedna na području Rijeke započela je provedba edukativnih predavanja u sklopu projekta „Zdrav za 5“.

Policijska službenica PU primorsko-goranske je s današnjim danom održala predavanja za četiri osma razreda Osnovne škole „Srdoči“. Ovom prilikom je devedeset pet učenika škole imalo priliku saznati o lošem utjecaju alkohola na mlade ljude, na njihov kognitivni i psiho-emocionalni razvoj, kao i razlog nastanka mnogih kažnjivih ponašanja s kojima se policija susreće ako se radi o mladima koji su u alkoholiziranom stanju (vršnjačko nasilje, tučnjave, vandalizam, prometne nesreće s teškim posljedicama). S učenicima se razgovaralo o kaznenopravnim aspektima konzumacije alkohola, naglašavajući da su prekršajno i kazneno odgovorni već od 14 godine života.

Svi su imali priliku isprobati tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju učinak alkohola te su gledajući kroz naočale koje prikazuju 0,8 do 1,5 promila alkohola u organizmu mogli osjetiti usporeno vrijeme reakcije, vizualnu konfuziju i nedostatak koordinacije. Na taj način policijska službenica ih je nastojala senzibilizirati o štetnosti i posljedicama alkohola.

U narednom razdoblju za učenike prvih razreda srednjih škola provodit će se predavanja prema projektu „Zdrav za 5“ o prevenciji ovisnosti i zlouporabi opojnih droga, a do kraja školske godine navedeni projekt provodit će se u svim osnovnim i srednjim školama na području Primorsko-goranske županije.

Podsjećamo, projekt “Zdrav za 5” nastao je u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih te se provodi na području svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Za učenike osmih razreda odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabu alkohola, dok se za učenike prvog razreda srednje škole odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabu droga.

Exit mobile version