PREDAVANJE POLICIJE

​Policija održala prevencijske aktivnosti za osobe starije životne dobi

Umirovljenici su predavanjima upoznati s najčešćim oblicima kaznenih djela počinjenih na štetu starijih osoba, izvijestila je policija.

U okviru aktivnosti iz prevencije koje Ured načelnika Policijske uprave primorsko – goranske planira i provodi u suradnji s policijskim postajama, jučer je organizirano edukativno predavanje za osobe starije životne dobi u Vrbovskom.

Predavanja na temu Osobe zrelije životne dobi kao žrtve kaznenih djela i Nužnost borbe protiv nasilja nad starijim osobama održao je policijski službenik u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vrbovsko.

Prilikom prezentacije okupljeni su upoznati s najčešćim oblicima kaznenih djela počinjenih na štetu starijih osoba kao što su primjerice drske krađe te prijevare na kućnom pragu ili putem društvenih mreža. Umirovljenici su tom prigodom upućeni i na samozaštitno ponašanje, a naglašena im je važnost da nepoznate osobe nikako ne puštaju u svoje domove, posebno kada nemaju nikog drugog od ukućana. Naime, prilikom namjere ulaska nepoznatih osoba u dom svakako od njih treba zatražiti službene iskaznice te putem telefona provjeriti jesu li zaista zaposlenici u tvrtkama za koje se predstavljaju.

Tijekom predavanja policijski službenik je umirovljenike posebno upozorio na lažne oglase na društvenim mrežama i lažne kontakte (časnici američke vojske, policajci ili liječnici) kojima treba navodna pomoć u preuzimanju velike sume novca. Naglašeno im je da svaku takvu poruku ili telefonski poziv odmah prijave policiji.

K tome ih je upoznao i s modalitetima prijevara starijih osoba na ulici kao što su trikovi pronalaska lažnog nakita ili potpisivanja anketa u svrhu davanja pomoći, a i s karakterističnim ponašanjima počinitelja prijevara i njihovim ciljem da potencijalne žrtve zadobiju njihovo povjerenje nudeći im besplatne proizvode, masiranje i slične usluge te ih potom materijalno oštete.

Predavanju se pridružila i ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Ivana Vaccino koja je pri tome pohvalila suradnju s policijom i ovaj način prevencije za dobrobit građana, osobito osjetljive starije populacije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari