KONTROLIRANA 244 VOZILA

Policija pojačano nadzirala vozače; Evo koji su prekršaji zabilježeni

Foto: RTL

Počinitelji prekršaja sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i drugih propisa kojima su regulirani utvrđeni prekršaji, izvijestila je policija.

U utorak, 27. veljače od 12 do 16 sati, na području Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala korištenje sigurnosnog pojasa te nepropisno korištenje mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje (distrakcija).

U sklopu akcije na području Policijske uprave primorsko-goranske kontrolirana su 244 vozila je pri tome evidentirano 106 prekršaja koji se odnosi na 93 osobna vozila i 13 prekršaja za vozače teretnih vozila.

Najveći broj prekršaja, njih 46 odnosi se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, po tri prekršaja prekoračenja brzine, isteka važenja prometne dozvole, vožnje neregistriranim vozilom, vožnje bez upaljenih svjetala, edan prekršaj vožnje pod zabranom te 20 ostalih prekršaja.

Podsjećamo, policija poduzima pojačane mjere u cilju prevencije stradavanja sudionika u prometu budući da sigurnosni pojas predstavlja jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima – tzv. „pasivna sigurnost“. Cilj nadzora je vozačima osvijestiti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa i uputiti ih da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost njegova korištenja kako bi se na taj način povećala sigurnost i spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.

Nadalje, unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem mobitela u vožnji smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Stoga policija i u ovim slučajevima nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.

Počinitelji prekršaja sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i drugih propisa kojima su regulirani utvrđeni prekršaji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari