U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Policija s novom školskom godinom započela provedbu preventivnog projekta „Zdrav za 5!“

Do kraja školske godine projekt će se provodit će se u svim osnovnim i srednjim školama na području PGŽ-a, izvijestila je policija.

Od jučer, 14. rujna policijski službenici za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske i I. policijske postaje Rijeka, predavanjem u Osnovnoj školi „Fran Franković“ započeli s provedbom preventivnog projekta „Zdrav za 5!“ za ovu školsku godinu.

Edukativnom predavanju o zlouporabi alkohola prisustvovalo je 20 učenika osmog razreda, a danas će biti održana predavanja za učenike još dva osma razreda iste škole.

Preventivni projekt protiv ovisnosti i zlouporabe alkohola i droga, koji je nastao u suradnji nekoliko ministarstava provodi se na području svih osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Provedbom projekta u osnovnim školama promiču se aktivnosti prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola kod djece i mladeži, razvijanje socio-emocionalnih vještina, uči se odgovornosti mladih u očuvanju zdravlja, motivira ih se da pomažu i suosjećaju s drugima te ih se savjetuje o sigurnosti kada se nalaze izvan svog doma, kao i kome se obratiti u slučaju potrebne pomoći.

Tako su i učenici tijekom jučerašnjeg predavanja upoznati da su prekršajno i kazneno odgovorni već s 14 godina te su im istaknute štetne posljedice konzumiranja alkohola koje loše utječu na njihov kognitivni i psihoemocionalni razvoj.

Osim toga, kod mladih uporaba alkohola utječe na mnoga kažnjiva ponašanja kao što su vršnjačko nasilje, tučnjave, vandalizam, prometne nesreće. Stoga su policijski službenici ispričali učenicima primjere nasilničkog ponašanja s teškim posljedicama, te se raspravljalo o značenju rečenice: „Hrabrost je odabrati nenasilje“.

Svi učenici su aktivno sudjelovali u razgovoru i dobili su informacije i savjete koji će im koristiti za njihov skorašnji odlazak na ekskurziju.

Za učenike prvih razreda srednjih škola provodit će se predavanja prema projektu „Zdrav za 5“ o prevenciji ovisnosti i zlouporabi opojnih droga, a do kraja školske godine navedeni projekt provodit će se u svim osnovnim i srednjim školama na području Primorsko-goranske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari