ZA UČENIKE

Policijska službenica u Kastvu sudjelovala na okruglom stolu „Moj profesionalni put“

Policijska službenica opisala je svoj profesionalni put – od želje da postane arhitektica pa do upisa u III. razred policijske škole, izvijestila je policija.

U srijedu, 12. lipnja po pozivu osnovne škole „Milan Brozović“ iz Kastva, na održanom okruglom stolu pod nazivom „Moj profesionalni put“, sudjelovala je i policijska službenica Helena Štrk iz Postaje prometne policije Rijeka.

Okrugli stol bio je namijenjen učenicima osmih razreda kako bi im se približio obrazovni put i školovanje za različita zanimanja, a uz policijsku službenicu bili su prisutni i predstavnici drugih zanimanja: ravnateljica OŠ Milana Brozovića pedagoginja Hedi Blašković, sanitarni inženjer profesor Daniel Ljutić, doktor traumatologije u KBC Sušak, Mirko Grgurev te poduzetnica Ines Matić.

Tijekom rasprave svi su gosti opisali svoj put obrazovanja, a cilj je bio istaknuti kako prvotni odabir srednje škole ne određuje budućnost profesionalnog puta. U skladu s temom policijska službenica Helena Štrk objasnila je kako njezin odabir srednje škole, odnosno upisa u opću gimnaziju sa željom da jednog dana postane arhitektica, u samo dvije godine je u potpunosti pao u drugi plan jer je promijenila smjer profesionalnog puta.

Objasnila je kako je slučajno od prijateljice saznala o raspisanom natječaju za zanimanje policajac/policajka i mogućnosti upisa učenika u III. razred Policijske škole „Josip Jović“ te se počela pripremati za provjeru motoričkih sposobnosti.

Istaknula je kako su trenutno aktualna dva natječaja, jedan za upis učenika u III. razred Policijske škole „Josip Jović“ i jedan za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te da školovanje i boravak na Policijskoj akademiji imaju brojne pogodnosti, a kasnije siguran posao.

Na daljnje upite o razini stresa prilikom upisa, svi su sudionici istaknuli kako je to iskustvo bilo stresno, pogotovo iz razloga što su upisi bili fizičkom dostavom upisne dokumentacije, kojom prilikom nisu mogli kao danas vidjeti otprilike koji su na listi pa ukoliko prognoze nisu povoljne bilo je potrebno brzo stići ili do druge srednje škole ili čak i do drugog grada kako bi se samo provjerilo imamo li mogućnosti za upis.
Danas, putem online upisa dostupno je više informacija, ali i mogućnosti za razliku od prijašnjeg načina.

U raspravi se istaknulo i koja je razina utjecaja bila okoline prisutnih na odabir njihova profesionalnog puta te da je potrebno poslušati savjet, ali odabrati ono čime se zaista žele baviti.

Osmašima su uz podijeljene promidžbene materijale, podijeljeni i iskreni savjeti i iskustva pozvanih gostiju, a tijekom rasprave s učenicima najviše pitanja bilo je za zanimanje policajac. Iako su pitanja postavljana stidljivo, ipak se pokazalo da su dobro informirani, najčešće iz internetskih izvora.

Za kraj svaki sudionik odnosno gost okruglog stola imao je završnu riječ, kojom prilikom je policijska službenica istaknula kako je u redu biti nesiguran prilikom odabira srednjoškolskog obrazovanja i da taj odabir ne mora nužno biti jedini profesionalni put.

U današnje vrijeme brojnih opcija uvijek je moguće okrenuti se prema drugom smjeru, pa tako kao u njenom slučaju od arhitektice doći do policijske službenice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari