Pomorska škola u Bakru proslavila 170. godina postojanja, najstarija strukovna škola u Hrvatskoj

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Povodom 170. obljetnice osnutka Pomorske škole Bakar, najstarije strukovne škole u Hrvatskoj, u Domu kulture Matija Mažić u Bakru održana je svečana akademija.

Uz nastup Katje Budimčić, Klape Hreljin i KUUD-a Sklad iz Bakra, prigodnim govorom na svečanosti obratili su se u ime osnivača Škole – Primorsko-goranske županije predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić i ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš.

Ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš istaknuo je kako je Pomorska škola Bakar u svom razvoju uvijek bila nedjeljivi dio zajednice u kojoj živi te je svojim radom uvijek nastojala doprinijeti njezinu razvoju i boljitku.

Zahvalio se na velikoj podršci osnivaču – Primorsko-goranskoj županiji, koja je podupirala školu u mnogobrojnim područjima i aktivnostima s ciljem podizanja uvjeta rada i opremljenosti škole te pružala podršku u mnogobrojnim investicijama i školskim projektima. Jedan od njih je i realizacija kapitalnog projekata, izgradnje školske sportske dvorane.

Papeš je istaknuo kako danas u školskoj 2019./2020. godini školu pohađa 327 učenika u 16 razrednih odjela. Učenici se obrazuju u 2 četverogodišnja obrazovna programa pomorski nautičar i tehničar za brodostrojarstvo . U sklopu škole djeluje i Učenički dom Tomislav Hero u kojem je u školskoj 2019./2020. godini smješteno 46 učenika.

U ime Primorsko-goranske županije čestitku povodom 170.obljetnice uputio je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić koji je istaknuo kako je Primorsko-goranska županija ponosi osnivač Pomorske škole Bakar u koju Županija kontinuirano ulaže kroz održavanje i opremanje školske zgrade kao i jedinog školskog broda na Jadranskoj obali, Vile Velebita.

“Našu  Županiju odlikuje duga tradicija pomorstva, regija smo koja oduvijek živi od mora i na moru, a velike zasluge za postojanost i razvoj naše pomorske tradicije nosite upravo vi, najstarija strukovna škola za obrazovanja pomoraca u Hrvatskoj i jedno od najstarijih pomorskih učilišta u Europi. U tako dugom vremenskom razdoblju u ovoj su školi odgojene brojne generacije pomorskog kadra koji je gradio i razvijao naše pomorsko gospodarstvo i bio glavna kadrovska baza ne samo za naše, već i brodare diljem svijeta.  Koristim ovu priliku da vam svima još jednom čestitam ovu izuzetnu obljetnicu i zahvalim  što ste odgojili generacije odličnog kadra,  sposobnog upravljati brodovima najnovijih generacija i kreirati suvremene trendove u transportu te razvoju i upravljanju lučkim sustavima. Vjerujem da će te s jednakim entuzijazmom i stručnošću znati odgovoriti  na sve buduće  izazove zahtjevnog svjetskog pomorskog tržišta”, rekao je Fabijanić.

Čestitavši  170. obljetnicu gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić istaknuo je kako je grad Bakar ponosan na svoju bogatu i dugu povijest, a samim time i na Pomorsku školu Bakar koja je postala simbolom grada.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić istaknuo je kako Pomorska škola Bakar čini čvrstu kariku u segmentu obrazovanja i osposobljavanju učenika za pomorska zanimanja u skladu s ciljevima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH.

Pomorska škola Bakar utemeljena je 1849. godine te je i jedno od najstarijih pomorskih učilišta u Europi. Osobe koje su djelovale, radile i bile predavači i kapetani u školi zadužili su svijet svojim postignućima o kojima će govoriti i učiti i budući naraštaji, a među njima možemo istaknuti Mohorovičića, Damina i Lochmera kao najznačajnije.

Nagradu za najuspješniju školu u Primorsko-goranskoj županiji Pomorska je škola primila  2013. godine.

Povodom ove značajne obljetnice, tiskana je i monografija koja prikazuje povijest škole u korelaciji s dostignućima u svijetu u prirodnim, društvenim i pomorskim znanostima. Autori monografije su prof. Boro Štrbac i prof. Snježana Višić. Također, u crkvi sv. Margarete u Bakru otvorena je izložba „Portulani i izolari Pomorske škole Bakar“.

Akademiji je prisustvovao i najstariji učenik Pomorske škole Bakar Srećko Fužinac koji ima 93 godine, dugogodišnji kapetan,  koji se također obratio uzvanicima s nekoliko riječi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari