U FOKUSU - MALE LUKE

Pomorski fakultet u Rijeci jedan od partnera na projektu FRAMESPORT – održivi razvoj malih luka na Jadranu

Godine 2020. započet je strateški projekt prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske pod nazivom FRAMESPORT – FRAMEwork initiative fostering the sustainable development of Adriatic Small PORTs.

Ovaj projekt financiran je programom Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020. , a  u istom sudjeluje 16 talijanskih i hrvatskih projektnih partnera te 12 pridruženih partnera, jamčeći tako potpunu teritorijalnu pokrivenost jadranskog obalnog područja. Vodeći Partner je CORILA – Konzorcij za koordinaciju istraživačkih aktivnosti vezanih uz sustav Venecijanske lagune. Kroz projekt je planirano ulaganje više od 7 milijuna eura (od čega je 85% financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)). Pomorski fakultet u Rijeci jedan je od projektnih partnera, s velikim iskustvom u razvoju projekata i studija povezanih s prometom odnosno lukama kao i ekonomskim razmatranjima te analizi pomorskog i prometnog sektora.

“Manje luke duž jadranskih obala suočene su sa jednom složenom ekonomskom situacijom, dramatično pogoršanom pandemijom”, izjavio je ing. Pierpaolo Campostrini, Generalni Direktor CORILA-e, Vodećeg Partnera projekta. “FRAMESPORT prihvaća ovaj izazov i preuzima na sebe akciju za razvoj malih luka i njihovih zaleđa u području obuhvaćenom Programom Italija-Hrvatska, putem strategija koje podrazumijevaju implementaciju novih poslovnih modela radi unapređenja postojećih resursa, kao i poboljšanje kompetitivnosti i djelotvornosti, što će pružiti nove instrumente talijanskim i hrvatskim lukama i drugim djelatnostima povezanim s njima.”

FRAMESPORT projekt razrađuje i testirat će inovativna rješenja za razna interesna područja malih luka, bazirajući se i na najboljim nacionalnim i internacionalnim praksama (tzv. best practice) i promovirajući kontinuiranu suradnju s relevantnim lokalnim i nacionalnim dionicima, kako bi se identificirale prioritetne teme za razvoj jedne sveobuhvatne strategije. U tom smislu, realizacija informacijsko komunikacijske (IKT) platforme, koja će prikupljati i sistematizirati podatke o manjim lukama na ovom području, jedan je od glavnih ciljeva projekta, kao i polazišna točka neophodna za daljnji razvoj. Projektom se želi stvoriti strateški okvir koji će pružiti novi impuls manjim pomorskim čvorištima duž jadranskih obala i time obnoviti njihov značaj kao ekonomskih pokretača uključenih teritorija.

Pomorski fakultet u Rijeci jedan je od projektnih partnera, s velikim iskustvom u razvoju projekata i studija povezanih s prometom odnosno lukama kao i ekonomskim razmatranjima te analizi pomorskog i prometnog sektora. Kao projektni partner, Pomorski fakultet u Rijeci aktivno sudjeluje u svim projektnim aktivnostima koje između staloga uključuju: komunikacijsku strategiju, sastanke projektnih partnera, rad Upravljačkog odbora kreiranje Web portala projekta, kreiranje pilot projekata, itd.

Informacije o projektu dostupne su na Web stranici: https://www.italy-croatia.eu/framesport, a zainteresirani se mogu prijaviti i na newsletter projekta FRAMESPORT putem linka http://eepurl.com/guHI-5 .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari