PORUKA MATURANTIMA S KONTA Jokić: “Ne možemo miješati brigu za nacionalne interese i negativni nacionalizam!”

26. svibnja je jedan od onih dana kada možemo pokazati da se zajedno možemo mobilizirati prema razvoju našega društva s jednim progresivnim i liberalnim mentalitetom, istaknula je Morana Jokić

„Srednjoškolcima koji danas slave svoj rastanak sa srednjom školom, dugujemo svim onim generacijama koje dolaze, ali i samima sebi dugujemo da počnemo koristiti vokabular 21. stoljeća i da se napokon pretvorimo u jedno zrelo političko društvo. Ne možemo dopustiti da se briga za nacionalne interese brka s nekim negativnim nacionalizmom. Ne možemo dopustiti da se briga za vlastiti kraj poistovjećuje s radikalnim separacionizmom, a ne možemo dopustiti niti da se skrb o o najmlađima i o ženama kao nezaštićenoj skupini u društvu podmeće kao nekakav lijevi ideal iz prašnjavih knjiga prošlog stoljeća.“, riječi su kojima je danas na Kontu prepunom maturanata Morana Jokić, gradska vijećnica i kandidatkinja na Europarlamentarnim izborima započela svoje obraćanje javnosti.

Morana Jokić je podcrtala činjenicu da EU parlament već donosi, a u budućnosti će ih biti sve više, odluke koje već utječu na naše svakodnevne živote te je stoga izrazila i osobni prijezir prema tzv. visokoj politici koja se otuđila od ljudi.

Navela je kako ne podržava politiku koja razdvaja društvo, prema njegovim različitostima, već želi potaknuti građane da svoje vlastite snage usmjere na zajedničke vrijednosti i rezultate kojih se nitko među nama ne bi odrekao: bolje poduzetništvo, poslovne ideje, dobra integracija svih u društvu, miran suživot različitosti

„Zamislimo da je Rijeka grad u nekoj od razvijenih zemalja Europske unije. Grad u kojem su more i planine na jednakoj udaljenosti, grad otvoren morskim koridorima, grad prebogate povijesne i multikulturalne baštine, grad u kojem se voli živjeti. Da je Rijeka takvih potencijala negdje drugdje u Europi zasigurno bi bio grad bolje pozicioniran i prepoznat na karti Europe nego li je sada.

Zbog toga kada i sama koketiram s tezom da je Rijeka izgubila svoj sjaj – zaustavim se u jednom takvom pesimističnom stavu i prisjetim se da je taj sjaj zapravo u našim očima i mi smo ti koji su ga dužni održavati. Zbog toga mi Riječani i Primorci ne smijemo dopustiti da nas se prepoznaje paušalno, prema jednom zabavno – kulturnom projektu godišnje ili po tek djeliću povijesti, ako i toliko“, zaključila je Jokićeva i nadodala da se i Rijeka mora dobro strateški pozicionirati u društvu europskih gradova.“

26. svibnja je jedan od onih dana kada možemo pokazati da se zajedno možemo mobilizirati prema razvoju našega društva s jednim progresivnim i liberalnim mentalitetom od kojeg ćemo svi imati koristi te pozvala birače da izađu na birališta i glasaju po svojoj savjesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari