KAKO PREGRMJETI MJESEC?

Video | Poskupljenjima nema kraja! Riječanima od 1. listopada poskupljuje plin

Riječani će od 1. listopada plaćati plin do 5 puta više nego sada. Što kažu građani, što Sindikati a što Energo? Više pogledajte u video prilogu!

Sve poskupljuje, inflacija divlja, a plaće za većinu građana ostaju iste. Život u Hrvatskoj sve je teži, no najteži period tek je pred nama.

“Užas ovo što rade, ne što su poskupili energenti, nego poskupilo je sve. Od hrane, što ja znam, svega. Zavisi gdje kupuješ i tako. Inače, ne iznenađujem se tome.”, kaže jedan Riječanin za Kanal Ri.

“Mi smo uvijek ovisili kao Hrvatska država o velikima i još ćemo dok smo god živi ovisiti o velikima. Znači, nas veliki imaju u malom prstu. Jedno opće nezadovoljstvo kad gledate sve onako u jednom kontekstu.”, dodaje.

Građanima u Hrvatskoj očekivano će najteže pasti poskupljenje prehrambenih proizvoda s obzirom da je mjesečni udio troška hrane u jednom kućanstvu oko 25%.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

“Zadnji poznati podatak, inflacija je rasla za 12,3% a istovremeno su cijene hrane rasle za 18,3%.”, kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Ali osim hrane tu je i drastično poskupljenje energenata koje nas očekuje od ove jeseni.

“Mislim da je energija jedno bogatstvo. To je uvijek bilo, znači struja, voda, plin, sunčeva energija itd. To je uvijek u svijetu bilo jedno bogatstvo. Onaj tko je imao energiju u vlastitim rukama imao je veliki kapital. To mi svi znamo.”.

I ove se jeseni očekuje poskupljenje struje za kućanstva, izgledno je da će i riječki Vodovod podignuti svoje cijene a uz sve to Riječani će od 1. listopada plaćati i plin do 5 puta više nego sada.

“Energo je sve svoje korisnike obavijestio o načinu izračuna cijene od 1.10. I shodno tome svi korisnici će moći imati uvid kako će se ta cijena kretati. Nažalost, s obzirom da će biti varijabilna cijena, cijenu će tek znati prilikom isteka tekućeg mjeseca. Nažalost je to tako, a nadamo se da ćemo nekako ovu plinsku godinu pregrmiti, a sljedeća će biti lakša svima.”, kaže Duško Petrinić, direktor sektora plina Energo.

Za olakšanje trenutne situacije sindikalisti pripremaju prijedloge koje će uputiti Vladi.

“Mi očekujemo zapravo nekakve razgovore s predstavnicima vlasti vezano uz to da se preispita malo kako i na koji način bi se moglo možda one mjere koje su vrijedile za vrijeme korone za potporu gospodarstva, očuvanju radnih mjesta i slično, kako bi se one mogle modificirati i onda u kombinaciji sa nekim drugim mjerama. Smatram da bi Vlada RH trebala pod hitno djelovati sa učinkovitim mjerama. Hoće li to biti na način da će svaki građanin ovisno o njegovom imovinskom stanju dobiti neki određeni novčani iznos ili neće, ali trebalo bi nešto u tom pogledu napraviti.”, mišljenja je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Prema zadnjim podacima, medijalna plaća u Hrvatskoj iznosi 6.510,00 neto, a minimalna 3.750 kn što u konačnici nisu stvarni iznosi kojima Hrvati raspolažu.

“Prosječna plaća je mala, a kamoli minimalna. Jasno je da zapravo se realno može razgovarati tek o plaćama koje bi se kretale za koliko toliko preživljavanja barem sa dvostruko većim iznosom od onoga koji je sad ima minimalna plaća.”, kaže predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske

Najugroženija skupina ljudi, oni koje će inflacija najviše pogoditi, očekivano su umirovljenici.

“Jučer sam gledao na televiziji kao da će se od 01.09. povisiti kao mirovine, kaže onaj koji je imao 1200kn će dobiti 100kn, a onaj koji ima 10.000 dobit će 660kn, što nebi bilo obnuto. To je jedan apsurd kod nas.”.

Nakon umirovljenika jesenski val poskupljenja najviše će pogoditi radnike na minimalcu, nezaposlene, obitelji s više djece te stanovnike ruralnih sredina, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari