POTPISANO: Građanski odgoj učit će se i u opatijskoj osnovnoj školi!

Riječki i opatijski gradonačelnik potpisali su sporazum o suradnji na provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja u opatijskoj osnovnoj školi

Grad Rijeka ovim će sporazumom bez naknade ustupiti priručnik, pripadajuće mape te popratne Smjernice za provođenje programa namijenjene učiteljima, u svrhu provođenja izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“, čiji je osnivač Grad Opatija. Učenje Građanskog odgoja i obrazovanja za učenike petih i šestih razreda trebalo bi započeti od iduće školske godine, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Gradonačelnik Rijeke kazao je kako je iznimno ponosan na činjenicu da je program Građanskog odgoja i obrazovanja prepoznat i u drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. „Važno je da u Hrvatskoj raste svijest o potrebi Građanskog odgoja te da djeca nauče kako funkcionira društvo, što su solidarnost, razumijevanje i uvažavanje drugačijeg“, naveo je Obersnel te ukazao na pozitivne ishode GOO, vidljive u pomacima u razmišljanjima i promatranjima kod djece.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić kazao je kako se u opatijskoj osnovnoj školi već dugi niz godina potiču socijalna osjetljivost i svijest o ljudskim pravima te vladavina nulte stope tolerancije na nasilje. „Prepoznali smo ovaj dobar projekt koji je potreban posebno danas kada nasilje i netolerancija postaju sve prisutniji, a mi moramo raditi na njihovom suzbijanju“, zaključio je Dujmić, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Zlata Torbarina, Ivo Dujmić, Vojko Obersnel, Sanda Sušanj i Lana Golob

Potaknut rezultatima raznih istraživanja koji pokazuju iste poražavajuće rezultate kao što su niska razina participacije u zajednici, porast izražavanja diskriminatornih stavova te nedostatak znanja i vještina potrebnih za život među mladima, Grad Rijeka je postao prvi grad u Hrvatskoj koji je osmislio i realizirao program GOO neovisno o situaciji na državnoj razini vezanoj uz kurikularnu reformu. Grad Rijeka je za ovu namjenu osigurao financijska sredstva za izradu udžbenika, prvog takve vrste, i pratećih materijala, program edukacije nastavnika i njegovu izvedbu te plaće uključenim nastavnicima.

Prošle školske godine u pete razrede šest osnovnih škola eksperimentalno je uveden program Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) kao izvannastavna aktivnost, s fondom od 35 školska sata na godišnjoj razini, odnosno jednom tjedno. Program je inicijalno upisalo 88 učenika petih razreda, koji su obradili i usvojili 15 nastavnih jedinica, a predmet se nije ocjenjivao te je u satnicu uklopljen kao posljednji nastavni sat u danu.

Od početka ove školske godine, program je uveden kao redovan u 22 osnovne škole pod ingerencijom Grada, te mu je pristupilo više od 300 novih učenika petih razreda, a provodi se dva puta tjedno (70 nastavnih sati godišnje). Za provođenje programa u ovoj školskoj godini osigurano je preko 400 tisuća kuna, a od iduće školske godine u planu je i uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja za sedme razrede osnovnih škola, za kojeg traju potrebne pripreme, uključujući i izradu priručnika.

Građanski odgoj učit će se i u opatijskoj osnovnoj školi

Riječki učenici u sklopu GOO-a postaju urednici portala i kreiraju vijesti, uče kako kritički promisliti o reklamama i dobivenim informacijama te su osvijestili razliku između želja i potreba. Uče o prednostima i nedostacima društvenih mreža te ranjivim skupinama u društvu, te kako biti odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca i ekolozi koji čuvaju svoj planet, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Učenike se potiče da aktivno sudjeluju u svojoj zajednici, donose informirane odluke i prepoznaju važnost aktivnog sudjelovanja u zajednici. Oni se senzibiliziraju za različitosti te uvažavaju i poštuju druge, tuđa mišljenja, stavove i vrijednosti. Koriste vještine javnog nastupa, prezentacije, timskog rada, suradnje, dogovaranja te poticanja i uključivanja u dijalog i debatu. Argumentirano iznose stavove i aktivno slušaju tuđe. Objašnjavaju na koji način stereotipi mogu navesti na pogrešne zaključke o pojedincima ili skupini. Određuju značenje slobode mišljenja i slobode govora.

Nastava GOO je organizirana drugačije nego na ostalim satovima. Mišljenje učenika je jako važno, potiče ih se na diskusiju, oni sami iskazuju koje bi lekcije i kada voljeli obrađivati, ima puno terenske nastave i praktičnog učenja koje ih priprema za svakodnevni život.

Učenici imaju svoju građansku mapu, a ne klasičnu bilježnicu. Oni sami kroje sadržaj svoje mape, a unutra stavljaju fotografije koje su zabilježili na terenskoj nastavi, rezultate istraživanja koja su proveli, intervjue, ulaznice od događanja koja su posjetili, isječke iz medija o njima važnim momentima i sl. Naglasak je na praktičnom i iskustvenom učenju.

Prilikom znanstvene evaluacije eksperimentalnog programa pod provedbom studenata Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci uz mentorstvo dr. sc. Bojane Ćulum i dr. sc. Nene Rončević utvrđeni su pozitivni trendovi poput zadovoljstva učenika metodama, oblikom i sadržajem rada, ugodnijim radnim okruženjem, te iskazivanje želje za većom satnicom. Od usvojenog gradiva kao najvrjednije su ocijenjene spoznaje o važnosti pomaganja i uvažavanja drugih, ljudskim pravima, zdravoj prehrani i opasnostima društvenih mreža. Nastavnici su također iskazali zadovoljstvo načinom provedbe, posebice kvalitetnim stručnim usavršavanjem, a njihove evaluacije svog rada tiču se vidljivosti promjena u stavovima učenicima te njihov uvećani interes za aktualnim društvenim i političkim temama.

Vrijedno je napomenuti kako je gotovo 80% neupisanih učenika istaknulo pozitivne dojmove svojih kolega koji su pohađali GOO te ih je isto potaknulo na upis, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Uz potpisnike, gradonačelnike Vojka Obersnela i Ivu Dujmića, potpisivanju su prisustvovali i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina i savjetnica za programe Grada Rijeke Lana Golob.

Grad Rijeka je već potpisao sporazume s drugim gradovima i županijama, pa će uz učenike riječkih osnovnih škola, Građanski odgoj i obrazovanje od školske godine 2018./2019. pohađati i učenici osnovnih škola kojima su osnivači gradovi Sisak, Poreč, Rovinj, Pula, Umag, Pazin i županije Primorsko-goranska te Istarska. Za uvođenje GOO zainteresirani su i drugi gradovi, poput Čakovca.

Temeljem ovog sporazuma, Grad Rijeka će, po izlasku iz tiska priručnika za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola, te pripadajućih Smjernica za provođenje tog priručnika namijenjenih učiteljima provoditeljima, i taj materijal ustupiti Gradu Opatiji, u slučaju da iskaže interes.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari