OD 6. DO 9. LIPNJA

POTPISANO Jedrenje studenata otvara jubilarnu Fiumanku. Održat će se i tradicionalni Student Day Festival!

Od 6. do 9. lipnja u sklopu jubilarne 25. Fiumanke zajedrit će studenti Sveučilišta u Rijeci na trećoj sveučilišnoj regati Studentska Fiumanka, jednoj u nizu manifestacija koje će se održati u sklopu tradicionalne riječke regate

Polovicom lipnja u Rijeci se već četvrt stoljeća održava „Fiumanka“, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije, a njima su se unatrag tri godine pridružili i studenti.

Fiumanku otvora međunarodna studentska regata

I to ne samo riječki, jer ove će godine Fiumanku otvoriti međunarodna studentska regata europske mreže deset sveučilišta YUFE čije će posade zajedriti u Rijeci u četvrtak 6. lipnja, odmah nakon konferencije za medije i službenog otvorenja Fiumanke.

Tijekom vikenda od 7. do 9. lipnja, održavat će se regate sastavnica riječkog Sveučilišta i to uz njihov već tradicionalni Student Day Festival koji će lijepo zaokružiti studentski vikend sporta i zabave.

  • Ovogodišnju Fiumanku otvorit će međunarodna regata mreže 10 europskih sveučilišta čiji je dio i naše, riječko. Drago nam je da smo uspjeli povezati radni dio i sastanke, s početkom regate pa će naši europski partneri dobiti priliku zajedriti s nama na Fiumanki. Upravo su jedrenje kao timski sport i YUFE Fiumanka izvrsna prilika za povezivanje, zabavu i stjecanje novih vještina. Nadamo se da će i ova regata postati tradicija unutar YUFE mreže, stvarajući istinsku zajednicu između ovih deset institucija i njihovih lokalnih okruženja. Na prvoj YUFE Fiumanki zajedrit će studenti iz Nizozemske, Španjolske, Belgije, Njemačke, Cipra, Finske, Ujedinjenog Kraljvstva Poljske, Francuske i Rijeke te posada Centralnog YUFE ureda.”, rekla je prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Senka Mačešić.

Studentska Fiumanka pretvara se u tradicionalni događaj

Svaka od jedrilica u regati predstavljat će jedno od YUFE sveučilišta, a posebno ističemo da dolazi i 20 članova YUFE Student Foruma, koji će također imati svoju jedrilicu i na taj način sudjelovati u natjecanju.

Od 3. do 7.6. na Sveučilištu u Rijeci će se održati sastanci YUFE alijanse, između ostalog svoje sastanke održat će članovi YUFE izvršnog vijeća, YUFE Student Forum, te predstavnici radnih paketa.

Studentska Fiumanka pretvara se u tradicionalni događaj koji promiče duh riječke sveučilišne zajednice i predstavlja jedinstvenu mogućnost da studenti i zaposlenici Sveučilišta sudjeluju u timskom radu, razvijaju natjecateljski duh i želju za istraživanjem koja definira akademsku zajednicu.

Već u prvom izdanju dalo se naslutiti da je pred Studentskom Fiumankom svijetla budućnost, a druga godina održavanja to je i potvrdila. U trećem izdanju na regati će ponovno nastupiti maksimalan broj timova, njih čak 18!

Studentska Fiumanka je u potpunosti besplatna

Zahvaljujući Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskom akademskom sveučilišnom savezu te Pomorskom fakultetu u Rijeci, Studentska Fiumanka je po uzoru na veliku Fiumanku u potpunosti besplatna, čime se studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima na moru.

  • Drago mi je što će jubilarno izdanje Fiumanke otvoriti studenti i to ovako lijepim višednevnim događanjem koje ima međunarodni značaj. Od samog početka vidjeli smo velik razvojni potencijal i za Sveučilište i za Fiumanku, tako da vjerujem da će se ova priča jednako uspješno razvijati i u budućnosti. Osim na jedrenje studente ćemo ove godine pozvati i na novu zanimljivu utrku Fiumanka Eco Run koja kombinira trčanje, hodanje i prikupljanje otpada, kao zeleni potpis za kraj Fiumanke, rekao je predsjednik organizacijskog tima Fiumanke Davor Perović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari