MISNO SLAVLJE

Povodom blagdana sv. Vida u centru Rijeke održana svečana procesija i mise

Svečanim misama i svečanom procesijom središtem grada Rijeke proslavljen je blagdan sv. Vida, zaštitnika Rijeke.

Nakon što je prošle godine zbog pandemija koronavirusa izostala procesija ulicama grada, ove godine krenula je od riječke prvostolnice preko Korza do Trga riječke rezolucije na kojemu se nalazi najstariji uklesani lik sv. Vida iz 1509. godine i na kojemu je svečano euharistijsko slavlje predvodio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Suslavili su riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša i porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan te mnogobrojni svećenici Riječke nadbiskupije.

Misnom slavlju odazvali su se predstavnici kršćanskih crkava i vjerskih zajednica koje djeluju u gradu Rijeci, izaslanik Premijera RH Ivan Malenica, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, dosadašnji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa te brojni vjernici, članovi molitvenih zajednica i udruga.

U propovijedi nadahnutoj pročitanim svetopisamskim tekstovima mons. Uzinić je podsjetio kako su gotovo svi gradovi uz hrvatsku obalu za svoje nebeske zaštitnike izabrali svete mučenike iz prvih kršćanskih vremena, ponajviše iz vremena Dioklecijanovih progona.
„Među njima je i grad Rijeka koji je za svog nebeskog zaštitnika izabrao sv. Vida. Ovim su izborom naši preci u svetosti i mučeništvu sv. Vida prepoznali najuzvišeniji uzor kršćanskog života, primjer vjernosti Isusu Kristu i njegovom evanđelju koji se isplati slijediti“, rekao je propovjednik.

Mons. Uzinić upozorio je kako se često dolazi u napast da se puno snage i truda ulaže u nevažno. „Gradimo zgrade i brinemo se oko Crkve kao institucije, ponekad po cijenu da izgubimo ljude i njihove duše. Neke situacije s kojima se kao Crkva suočavamo, pa i ovo vrijeme pandemije koje je pogodilo cijeli svijet, prilika su nam to prepoznati. Koliko toga što smo držali  i držimo važnim, zapravo malo vrijedi, kazao je propovjednik. „I koliko je vrijedno i važno ono oko čega smo se najmanje trudili! Usuđujem se reći da je ponekad dojam, nadam se da je to samo dojam, da se najmanje trudimo oko čovjeka i njegovog istinskog dobra koje, kako to mi kršćani vjerujemo, počiva na njegovom odnosu s Bogom“, kazao je mons. Uzinić.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni zbor „Cantores Cancti Viti“, a to su činili i tijekom trodnevne duhovne priprave kao i na pontifikalnoj misi koja je slavljena u  prijepodnevnim satima.

Nadbiskup Ivan Devčić na pontifikalnoj je misi blagdana sv. Vida uručio deset Medalja zahvalnosti sv. Vida. Izbor ovogodišnjih dobitnika jasno ukazuje s kojim se problemom u posljednjih godinu dana suočio cijeli svijet. Sve tri medalje čije dobitnike imenuje riječki nadbiskup dodijeljene su ustanovama koje su posvećene borbi protiv pandemije COVID-19. Preostalih sedam dobitnika tradicionalno su izabrali župnici iz 7 dekanata Riječke nadbiskupije.

Po izboru riječkog nadbiskupa Medalju zahvalnosti dobili su Klinički bolnički centar Rijeka, Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije i Stožer civilne zaštite Grada Rijeke za sve što su u proteklih više od godinu dana činili pomažući oboljelima od COVID-19 i pomažući ljudima u prevenciji zaraze. U ime Stožera Grada Rijeke medalju je primio Hinko Mance.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari