POLOŽENI SU VIJENCI

Povodom Dana oslobođenja Opatije 28. travnja odana počast žrtvama u NOB-u i Domovinskom ratu

Idi na originalni članak

Opatija je oslobođena na današnji dan 1945. godine

Oglas

Povodom Dana oslobođenja Opatije 28. travnja izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom Fernandom Kiriginom, zamjenicom gradonačelnika Kristinom Đukić i predsjednicom Gradskog vijeća Nevom Slani, a u kome su bili i predstavnici UABA-e Opatija, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije, vatrogasca, komunalnih društava položili su vijence i zapalili svijeće.

Učinili su to kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Opatiji, kod centralnog križa na groblju Opatija, kod centralnog obilježja boraca Drugog svjetskog rata na opatijskom groblju, kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Voloskom i ispred zgrade Grada Opatije.

– Odajemo počast svima stradalima za slobodu, kako u Narodnooslobodilačkom ratu, tako i u Domovinskom ratu. Njihove su žrtve temelj na kojem smo se obranili od fašizma i nacističkog okupatora, a 90-tih godina prošloga stoljeća ponovno morali braniti svoj suverenitet i slobodu. O tome trebamo govoriti mladim generacijama. Nažalost, današnji trenutak u kojem se na svega 1000 kilometara od nas vodi strašni, razarajući rat u Ukrajini ponovno nas upozorava kako je važno graditi društvo tolerancije i nenasilja. S današnjeg obilježavanja Dana oslobođenja Opatije šaljemo želje da se okrutni rat što prije okonča, naglasio je gradonačelnik Fernando Kirigin.

VIDEO DANA:

– Ovi su trenuci za mene uvijek vrlo emotivni, ali i potiču na razmišljanje o tome da su jedine prave vrijednosti kojima društvo treba težiti humanost, kultura tolerancije i nekonfrontacije. Usprkos našim različitostima svi trebamo i možemo živjeti u skladu, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani.

– Uz prisjećanje na žrtve koje su pale za slobodu i pravdu želim istaknuti kako je naš primjer suradnje među udrugama UABA-e i onima iz Domovinskog rata iznimno dobar i pozitivan i šalje poruku zajedništva, što je nažalost među rijetkim primjerima u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik opatijske UABA-e Bruno Starčić.

Podjećamo, Opatija je oslobođena na današnji dan 1945. godine kada su jedinice 2. dalmatinske proleterske brigade potpomognute domaćim borcima, nakon iskrcavanja u Brseču, oslobodile cijelu Liburniju.

Exit mobile version