U SALONU GRADA RIJEKE

Povodom obilježavanja Dana sv. Vida i Dana grada Rijeke održan tradicionalni prijem za esule

U povodu obilježavanja Dana grada Rijeke i Dana sv. Vida u Salonu Grada Rijeke održan je tradicionalni prijem za predstavnike esula s kojima su se susreli riječki gradonačelnik Marko Filipović i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Društva za povijesna istraživanja Rijeke Giovanni Stelli i generalni tajnik u Društvu Marino Micich, predsjednik Udruge riječkih Talijana u svijetu Franco Papetti, zamjenik predsjednika Andor Brakus, tajnik Udruge Adriano Scabardi i Rosana Turcinovich, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul te Irene Mestrovich u ime Zajednice Talijana Rijeka.

Gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog, tradicionalnog susreta s predstavnicima esula povodom Dana sv. Vida i Dana grada Rijeke, a tijekom sastanka obje strane istaknule su uspješnu dugogodišnju suradnju i izrazile želju da se na isti način nastavi i u budućnosti u kojoj je moguća realizacija i nekih novih projekata.

„Puno je projekata u Rijeci trenutno u fazi realizacije i nadam se da vidite promjene na bolje u našem gradu. Želio bih posebno istaknuti dva vrlo važna projekta – izgradnju vrtića Fiume u suradnji s Talijanskom unijom i uz potporu Zajednice Talijana Rijeka i koji je u procesu realizacije te izgradnju ACI marine u Porto Barošu koja će promijeniti vizuru našega grada kao i promijeniti dinamiku razvoja tog dijela grada“, istaknuo je gradonačelnik Filipović i dodao kako vjeruje da će se uspješna suradnja s predstavnicima esula nastaviti i u budućnosti, na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednik Udruge riječkih Talijana u svijetu Franco Pepetti pohvalio je suradnju na brojnim projektima s Gradom Rijeka s posebnim naglaskom na kulturnu suradnju.

„Raznim projektima kako u Rijeci, tako i u Italiji nastojimo građane upoznati s pomalo zaboravljenim fiumanskim piscima i pjesnicima koji svakako zaslužuju pažnju javnosti i nadamo se i daljnjoj podršci Grada Rijeke u tim projektima“.

Predsjednik Društva za povijesna istraživanja Rijeke Giovanni Stelli istaknuo je uspješnu dosadašnju suradnju s Gradom Rijeka, gradonačelnikom Filipovićem, ali i njegovim prethodnicima.

„Povijest esula važan je dio povijesti našega grada koju ne smijemo zaboraviti“, rekao je Stelli dodavši kako se ove godine obilježava sto godina postojanja Društva za povijesna istraživanja Rijeka i tim je povodom uputio poziv riječkom gradonačelniku Filipoviću da posjeti sjedište Društva u Rimu i posjeti povijesni arhiv-muzej Rijeke koji čuva brojne dokumente i predmete iz doba egzodusa iz Rijeke.

Na kraju sastanka izmijenjeni su prigodni pokloni uz želju za ponovnim susretom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari