Povodom otvorenja EPK-e, u Rijeci će se postaviti skulptura znanstvenika Nikole Tesle

Foto: Ilustracija

Poznata skulptura Nikole Tesle autora Frana Kršinića, koja je početkom 90-tih minirana u središtu Gospića, trebala bi se uskoro pojaviti na Klobučarićevom trgu u Rijeci povodom svečanosti otvorenja Europske prijestolnice kulture.

Riječ je o novom odljevu brončanog kipa koji se nalazio u centru Gospića sve do 16. veljače 1992. godine, kada je uništen za vrijeme Domovinskog rata. Spomenik  je ponovno izliven 2006. godine povodom 150. godišnjice Teslina rođenja.

Kako gipsani model Frana Kršinića nije postojao, a minirani spomenik u bronci je bio u jako lošem stanju, prilikom lijevanja uzet je otisak s identičnog Kršinićevog “Tesle” u Beogradu. Spomenik se trenutno nalazi u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti gdje čeka svoj povratak u Gospić.

Povodom službenog otvorenja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, od Ministarstva kulture, koji je vlasnik, ovih dana zatražit će se  dozvola za privremenim postavljanjem skulpture u Rijeci.

Projekt je to udruge Slobodna Država Rijeka, Zajednice Srba Rijeka i riječkog umjetnika Damira Čargonje Čarlija koji je uvršten u popratni program manifestacije otvaranja Europske prijestolnice kulture.

Nakon završetka EPK odlučiti će se hoće li se zatražiti trajna dozvola ili će se skulptura vratiti u Gospić.

Također se razmatra i postavljanje skulpture Rikarda Benčića u novi riječki kvart kulture koji nosi ime po poznatom riječkom antifašistu, no o tome još nema službenih informacija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views