SUTRA JE PREGLED

Povodom Svjetskog dana osteoporoze NZZJZ PGŽ u Viškovu organizira preventivni pregled gustoće kostiju

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Povodom Svjetskog dana osteoporoze, koji se svake godine obilježava 20. listopada,  NZZJZ PGŽ odnosno djelatnici Odjela Socijalne medicine s Općinom Viškovo i Maticom umirovljenika Viškovo provodit će preglede UTZ mjerenja gustoće kosti 19. listopada

Osteoporoza je sustavna i progresivna bolest skeleta/kostura koju karakterizira smanjena čvrstoća koštanog tkiva zbog čega kosti postaju krhke i podložnije lomljenju i na najmanju traumu. Osteoporoza i posljedični prijelomi predstavljaju globalni javnozdravstveni problem povezan sa starenjem. Spada u pet najčešćih kroničnih bolesti, a starenjem populacije raste i njezina učestalost te poprima značajke tihe epidemije. Godinama može biti bez simptoma, ali osteoporoza tiho i neprekidno napreduje, a ponekad tek prijelom kosti dovodi bolesnika liječniku. Osteoporoza je bolest krhkih kostiju i dovodi do teških invaliditeta pa su troškovi liječenja vrlo veliki što uvelike opterećuje zdravstveno osiguranje te predstavlja ekonomski teret.

VIDEO DANA:

Od ove bolesti boluje 8-10% svjetske populacije u razvijenim zemljama. Gotovo svaka treća žena i svaki osmi muškarac u životu imaju rizik doživjeti osteoporotični prijelom. Osteoporoza i njoj pridruženi prijelomi najveća su prijetnja zdravlju zbog dizabilizeta, smanjene kvalitete života, povećanja smrtnosti i troškova liječenja. U Hrvatskoj prema epidemiološkim podatcima, 15% postmenopauzalnih žena ima osteoporozu, a 30% osteopeniju. Iako je ugrožena ženska populacija u menopauzi, sve je više podataka o osteoporozi kod muškaraca.

Obzirom da razvijeni oblik osteoporoze i njene posljedice mogu biti vrlo loše po zdravlje i kvalitetu života ljudi, ali i za društvo u cjelini, uloga prevencije i ranog detektiranja promjena postaje sve važnija. Prevencija podrazumijeva redovitu tjelesnu aktivnost uz vježbe jačanja kostiju i mišića, pažljivo kretanje i snižavanje rizika od padova te zdrava ishrana čime se utiče na očuvanje koštane mase ili poticanje stvaranja nove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari