KBC RIJEKA ORGANIZIRA AKCIJU

U Rijeci će se povodom Svjetskog tjedna glaukoma održati akcija mjerenja očnog tlaka

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma Klinika za oftalmologiju KBC-a Rijeka organizira javnozdravstvenu akciju mjerenja očnog tlaka za građanstvo, a riječke znamenitosti bit će osvijetljene zelenom bojom.

Akcija mjerenja očnog tlaka provodit će se u četvrtak, 16. ožujka u ambulanti Klinike za oftalmologiju – zgrada Poliklinike Rijeka – 2. kat, od 13 do 15.30 sati. Za sve zainteresirane građane posebna uputnica nije potrebna, dostatna je prijava na šalteru očne ambulante.

Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna borbe protiv glaukoma, koji se obilježava od 12. do 18. ožujka, jest podizanje svijesti građana i širenje znanja, s naglaskom na pravovremeno otkrivanje jednog od vodećih uzročnika sljepoće te na smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedice glaukomske bolesti.

Glaukom je kronična bolest vidnog živca koja se najčešće javlja poslije 40. godine života, i to bez ikakvih simptoma. Postupno oštećuje vid, a bez liječenja može voditi i do sljepoće. Nažalost, većina pacijenata slučajno otkrije da ima povišen očni tlak, i to prilikom prvog pregleda za naočale. Izbjegavanjem očnog pregleda propušta se prilika za otkrivanje bolesti u ranom stadiju kada se liječenjem još uvijek mogu izbjeći kobne posljedice po vid.

Pretpostavlja se da 4,5 milijuna ljudi oslijepi zbog glaukomske bolesti. Prvi je uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Predviđanja govore da će taj broj do 2040. godine narasti na 11 milijuna.

U tjednu 12. – 18. ožujka, Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka na inicijativu Klinike za oftalmologiju KBC-a Rijeka, osvijetlit će zelenim svjetlom fontane na Jadranskom trgu, Trsatsku gradinu i lučke dizalice na Molo longu. Osvjetljavanjem znamenitosti zelenom bojom brojni gradovi pridružuju se kampanji obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma i akciji „Light up in GREEN for glaucoma“ / „Upalimo zeleno svjetlo za glaukom“ kojom se upozorava na ovu bolest nepovratnog gubitka vida.

Tjedan glaukoma obilježava se diljem svijeta, a nacionalnu kampanju organizira Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva uz podršku Glaukomske sekcije Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari