POZDRAV IZ RIJEKE! Sa 27 lokacija iz Rijeke i županije poslat će se razglednice u sve kutke Europe

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture pridružuje se obilježavanju Europskog dana susjeda, u petak 24. svibnja, kada će iz svih 27  susjedstava ponovno biti poslane razglednice u cijelu Europu.

Programski pravac 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture spaja sve dijelove Primorsko-goranske županije – otoke, obalu, zaleđe, gorje te sam grad Rijeku. Naši susjedi ostvaruju međunarodne suradnje sa 27 europskih susjedstava.

Obilježavanje Europskog dana susjeda  2018.  započelo je već gotovo zaboravljenom tradicijom slanja razglednica i to pod nazivom “Pozdrav iz…”. Kratka misao, poruka ili pozdrav s fotografijom koristi se kako bi se iskazala pažnja prema susjedstvima iz kojih je poslana ali i privukla pažnja na određenu temu ili problem susjedstva. Izabrane fotografije stoga nisu samo uobičajeni lijepi prizori turističke destinacije, već ukazuju na teme koje su iz različitih razloga važne samoj zajednici.

Šaljući razglednicu, susjedi se pridružuju velikoj proslavi solidarnosti i razumijevanja različitih kultura europskih susjedstava, odašiljući poruku i iz onih susjedstava koja tek sudjelovanjem u ovoj akciji po prvi puta imaju vlastite razglednice. Ovogodišnjim razglednicama naša susjedstva ujedno šalju i pozive da ih se posjeti sljedeće godine.

Ideja obilježavanja dana susjeda pokrenuta je 2000. godine, s ciljem podizanja svijesti o problemima otuđenja i usamljenosti, suodnosu individualizma i zajednice, kao i urbanim i sub-urbanim prostorima u kojima se te socijalne veze sve više gube i nestaju.

Festivali u različitim gradovima okupljaju susjede kroz niz različitih aktivnosti koje organizira svako od uključenih susjedstava, gradeći prostor zajedništva i omogućavajući susrete susjeda. Upravo ta vrsta susreta ukazuje na jaku zajednicu, podršku, osnaživanje, razumijevanje i uvažavanje različitih kultura.

Europski dan susjeda trenutno se obilježava u 1450 gradova i mjesta u više od 36 europskih zemalja s više od 30 milijuna sudionika. Iako se uobičajeno obilježava zadnjeg petka u svibnju, ove se godine Europski dan susjeda obilježava 24. svibnja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views