DIGITALNO ČIŠĆENJE

Poziv riječkim osnovnoškolcima na akciju čišćenja virtualnog i e-otpada

Foto: Unsplash

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudske solidarnosti Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom poziva sve učenike riječkih osnovnih škola da se uključe u akciju digitalnog čišćenja kao i čišćenja e-otpada iz svojih domova.

Odlukom Ujedinjenih naroda iz 2006. godine, 20. prosinca u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti.

Obilježavanje ovog dana ima za cilj promicanje kulture solidarnosti i dijeljenje vrijednih resursa. Imajući na vidu važnost prirodnih resursa, ali i izgledne posljedice koje će na okoliš, prirodu pa tako i čovjeka, koristimo priliku da se ovim natječajem potakne učenike i njihove članove obitelji na razmišljanje, ali i djelovanje prema zaštiti važnih prirodnih resursa za zdravlje cijelog eko sustava.

Akcija se održava u sklopu projekta „Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“, koju provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom Žmergo.

“E-čišćenje e-otpada“

Zdrav planet je osnova za zdravlje i dobrobit svih ljudi, životinja i biljaka koji su u međusobnom odnosu. Povodom Međunarodnog dana ljudske solidarnosti pozivaju se učenici osnovnoškolskog uzrasta da se uključe u akciju čišćenja e-otpada i digitalnog čišćenja.

Zašto?

Preko polovice stanovništva na Zemlji koristi internet i “oblake” kao virtualna spremišta svojih fotografija i važnih dokumenata. Vrlo često nismo ni svjesni da korištenjem tih “oblaka” stvaramo virtualni “otpad” zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive s emisijama svjetske zrakoplovne industrije.

Npr. jedan e-mail teži u prosjeku 230 kB (to vrijedi 7,4Wh godišnje). Ako jedna osoba izbriše 30 poruka e-pošte, uštedi se 222Wh. To je ekvivalent niskoenergetske žarulje (9 Wh) koja ostaje uključena jedan dan.

Kako?

  • Čišćenje EE otpada (električni i elektronički otpad)
    • prikupite neispravni EE otpad (u domu i/ili školi) i pravilno ga zbrinite u reciklažnom dvorištu
  • Digitalno čišćenje:
    • obrišite nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije i videozapise koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme
    • odjavite pretplatu nepotrebnih mailing lista
  • Registrirajte rezultate svog digitalnog i e-čišćenja putem online obrasca.

Rezultati akcije bit će objavljeni u petak, 20. prosinca na Međunarodni dan ljudske solidarnosti na web stranici Udruge Žmergo, projekta „Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“, kao i u lokalnim medijima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari