Video | Poznato je kad kreće sanacije pruge nakon teške havarije kod Rijeke. Također, što će biti s teretom iz riječke luke

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Tek se danas vide razmjeri štete nakon jučerašnje teške željezničke nesreće kod Rijeke u kojoj je teretni vlak privatne kompanije pun kukuruza naletio na vozilo za održavanje pruge i iskočio iz tračnica. Donosimo kada će pruga biti otvorena i kojim će se pravcima u međuvremenu odvijati putnički i teretni promet

Očevid upravo završava, nalazi će biti ključni i pokazat će što se zaista dogodilo na pruzi. O nesreći i sanaciji pruge te istrage koja slijedi RTL-ova je reporterka Maja Brkljača razgovarala sa Stipom Barišićem, voditeljem Područne rane jedinice prometa HŽ infrastrukture.

Kada će nalaz biti gotov?

“Nalaz bi trebao biti gotov u roku od 30 dana. Tek tada ćemo moći izvijestiti javnost što se ovdje zbilja dogodilo. Sve prije toga bi bilo prejudiciranje istrage i vršenje pritiska na predsjednika istražnog povjerenstva. U ovom trenutku se rade tri različite istrage. Jedna od strane djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, od strane zajedničkog povjerenstva HŽ infrastrukture i željezničkog prijevoznika i od strane agencije za istraživanje nesreća u željezničkom prometu.”

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Je li dan pokazao prave razmjere ove nesreće? Danas se zapravo vidi puno više posljedica na samoj pruzi.

Da, 24 sata poslije mi zapravo vidimo koji su ovdje razmjeri štete. Vidimo pomaknutu prugu, skršene vagone. Ovdje će biti jako puno posla kod otklanjanja posljedica.

Naručili smo pomoćni vlak koji putuje iz Zagreba prema mjestu nesreće. Drugi pomoćni vlak će doći od strane slovenskih željeznica i uputit ćemo ga kroz kolodvor Škrljevo prema drugom dijelu mjesta nesreće. Svaki će raditi na jednom dijelu vlaka. Pokušat ćemo tako ubrzati proces.

Stoji roba u riječkoj luci, stoji roba koja je trebala željeznicom krenuti put luke. Imate li alternativno rješenje?

Večeras u 19 sati HŽ infrastruktura i slovenske željeznice su se dogovorile da vozimo alternativnim pravcem preko Ilirske Bistrice. Teret će naći svoj put. Putnički promet se odvija uz presjedanje putnika. Potrudit ćemo se da nema zastoja. Kad prugu vratimo u prvotno stanje radit ćemo sve kako bismo unaprijedili prijevoz.

Kasnije večeras počinje sanacija. Što sve trebate napraviti.

Tijekom dana smo već krenuli s pripremama. Vidjeli smo što nam treba i kako treba raditi. Radit ćemo danju i noću. Za početak popravljanje pruge i uspostavljanje elektrifikacije. Kukuruz ćemo usisati industrijskim usisavačem. Procjena je da će pruga biti popravljena za sedam dana, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari