ZAHTJEVNA GRADNJA

Video | Poznato je kada će se Riječani provozati ovom brutalno skupom cestom iz snova

Najskuplja cesta u Hrvatskoj bliži se kraju – svaki kilometar stoji više od 170 milijuna eura, za što postoji dobar razlog

Na gradilištu prometnice koja će Riječane spasiti od prometnih kolapsa svakodnevno radi 130 ljudi. Cijena je paprena – 3 kilometra će stajati 520 milijuna kuna, ali ne i neopravdana.

“Trenutno je nekakav postotak dovršenosti 80 posto, od bitnijih stvari koje su dovršene to je ovaj tunel Podmurvice u kojem se sad nalazimo, tu je dovršena sekundarna betonska obloga, također su dovršene rasponske konstrukcije vijadukata Piopi i Mlaka i potpuno je dovršen podvožnjak HŽ Piopi te smo uspješno pustili željeznički promet preko njega”, kazao je voditelj projektnog tima Robert Španović, izvještava Maja Brkljača za RTL.

Samo 3 metra nedostaju za puna 3 kilometra papreno skupe ceste koja je i strateški projekt. Koštat će 520 milijuna kuna od čega 85 posto bespovratno financiraju eu fondovi. Najveći je izazov bio je tunel. Najava njegove gradnje zvučala je kao znanstvena fantastika jer je ukopan pod urbanu džunglu, pod gomilu zgrada i samo 20 metara pod najveće riječke nebodere, ali i ovaj posao privodi se kraju.

Cesta je tako skupa zato što se gradi ili pod zemljom ili u zraku. Najzahtjevniji i najskuplji objekt svakako je tunel dug kilometar i 250 metara.

Povezat će dva riječka kvarta, odnosno obilaznicu od čvora Škurinje do centra grada i novog kontejnerskog terminala riječke luke čiju će konkurentnost dići. Nakon puštanja u promet vozači će odahnuti.

“Očekuje nas i spajanje ceste D 403 na Osječku ulicu tj. na mrežu gradskih prometnica, rasteretit će promet na području zapada i centra grada Rijeke, ali isto tako pozitivno utjecati i na promet u širom riječkom okruženju”, kazao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Završetak ceste najavljen za 30. lipanj ove godine ne bi trebao biti upitan. “Nakon čega trebamo obaviti još tehnički pregled, znači ono što se nama može eventualno dogoditi jest djelomično produženje za dobivanje uporabne dozvole”, kazao je voditelj projektnog tima Španović. Što znači da će Riječani brutalno skupom cestom iz snova voziti već početkom kolovoza, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari