BUDUĆNOST EUROPE

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija održala predavanje za članove Rotary cluba Rijeka

Za članove Rotary cluba Rijeka rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija u ponedjeljak, 4. listopada održala je predavanje na temu „Budućnost Europe: obrazovanje i znanost“.

U predavanju su se analizirale teme demokracije, koliko slobode Hrvatska i sveučilišta u Hrvatskoj imaju naspram drugih europskih zemalja, ali i teme europskih sveučilišta budućnosti, odnosno saveza YUFE (Young Universities for the Future of Europe) i YERUN (Young European Research Universities Network) gdje je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija nedavno postala predsjednicom. To će studentima osigurati studiranje u europskom okruženju i konstruiranje vlastitog studijskog programa.

Nakon predavanja uslijedila je dinamična rasprava o prednostima YUFE i YERUN saveza za studente i profesore, izvorima financijskih sredstava europskih sveučilišta te preprekama s kojima se hrvatska sveučilišta susreću prilikom aplikacije na EU sredstva. U raspravi su se članovi Rotary cluba Rijeka dotakli i jaza između društvenih i humanističkih studija te tehničkih studija. Naime, istaknut je primjer kako je danas za društvene i humanističke studije diploma i više nego važna jer je studentima potrebno znanje koje im profesor direktno može prenijeti, dok u IT sektoru, prenošenje direktnog znanja od strane profesora ka studentu nije u tolikoj mjeri nužno potrebno jer student sve to može naučiti preko interneta ili online putem. Drugim riječima, kod mladih ljudi s malo radnog iskustva često se na diplomu gleda kao dokaz nekog dostignuća, dok kod starijih i iskusnih stručnjaka više to ne mora biti slučaj, zaključili su članovi Rotary cluba Rijeka tijekom razgovora s rektoricom Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježanom Prijić Samaržijom.

 „Nakon duže stanke uzrokovane pandemijom, RC Rijeka nastavlja sa organiziranjem predavanja iz područja koja utječu na naš svakidašnji život, a večerašnje predavanje je posvećeno jednoj od najbitnijih tema – kvaliteti obrazovanja u Republici Hrvatskoj i njegovoj sposobnosti da se prilagodi postojećim trendovima u Europi i svijetu. Zahvaljujem se rektorici Sveučilišta u Rijeci, gđi Snježani Prijić Samaržija, što je održala ovako kvalitetno predavanje koje je pobudilo vrlo živu raspravu, a mi ćemo kao klub nastojati da i u budućnosti organiziramo predavanja koja će obrađivati teme od šireg interesa i na koja ćemo pozivati vrhunske predavače,“  istaknuo je Dominik Simčić iz Rotary cluba Rijeka.

I.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari