NAJČEŠĆA DEFORMACIJA KRALJEŽNICE

Predstavljen projekt pravovremenog otkrivanja skolioze kod školske djece Thalassotherapije Crikvenica

Foto: Facebook/ Thalassotherapija Crikvenica

Thalassotherapia Crikvenica počinje s provedbom projekta pravovremenog otkrivanja skolioze kod školske djece i liječenja istih. Projekt je dio programa “Unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite – Program edukacije, prevencije i promocije zdravlja” Primorsko-goranske županije koja ga financira u potpunosti s 53,1 tisuće eura, a provodi se za djecu petih razreda osnovnih škola s područja Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine.

U sjedištu Primorsko-goranske županije početak projekta najavile su zamjenica župana Marina Medarić, ravnateljica Thalassotherapije Crikvenica Nataša Manestar, voditeljica odsjeka zdravstvenog turizma Daniela Butorac i Sanja Tomić, voditeljica odsjeka ambulantne fizioterapije Thalassotherapije Crikvenica.

Kako je istaknuto, skolioza je najčešća deformacija kralježnice, a daleko najčešće su adolescentne skolioze koje se jave u vrijeme naglog rasta tijekom puberteta. No, upravo je rano otkrivanje ključ uspjeha, a osim skolioze, programom će se detektirati i prevenirati bilo kakvo krivo držanje koje može kasnije utjecati na kvalitetu života. Djecu uključene u program pregledat će doktor specijalist fizijatrije i rehabilitacije koji vrši dijagnostiku kralježnice na uređaju FORMATIC 4D.

Fizioterapeut potom na temelju dobivenih podataka provodi fizioterapijske intervencije, a dijete se prati u periodu od godine dana, i to prije, za vrijeme i nakon terapije po individualnom programu. Riječ je u potpunosti o neinvanzivnoj metodi. Također, kroz predavanja i radionice o pravilnom držanju i važnosti tjelesne aktivnosti, fizioterapeuti će educirati djecu u školama uključenim u projekt, kao i roditelje o važnosti ranog otkrivanja skolioza i ˝krivih držanja˝.

Edukaciju će proći i sami fiziotarapeuti te se specijalizirati za liječenje i prevenciju skolioza kod djece po „schroth“ metodi koja kroz trodimenzionalni pokret i vježbe disanja radi na otklanjanju zdravstvenih problema. Nabavljen je i poseban uređaj za biofeedback kao pomoć u rehabilitaciji s obzirom da se uz vizuoauditivnu interakciju postižu bolji efekti kod djece. Početak provedbe programa najavljen je za ožujak.

Uz ovaj, kako je istaknula zamjenica Medarić, Primorsko-goranska županija s iznosom od 200 tisuća eura finacira niz dodatnih programa edukacija, prevencija i promocije zdravlja Doma zdravlja PGŽ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, poput tečaja za trudnice i rodilje, psihosocijalne pomoći stradalnicima Domovinskog rata, savjetovališta za prehranu dojenčadi, prevencije i liječenja ovisnosti i drugih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari