U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Predstavljen zbornik 8. međunarodne konferencije o industrijskoj baštini

U Gradskoj vijećnici predstavljen je zbornik 8. međunarodne konferencije o industrijskoj baštini, održan 2018. godine u organizaciji Udruge Pro Torpedo.

Objavljen je kao zajedničko izdanje Udruge za očuvanje i promicanje riječke industrijske baštine Pro torpedo i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Zbornik su predstavili predsjednik udruge Pro Torpedo Velid Đekić, urednice zbornika Nena Pavlić i Iva Mrak s Građevinskog fakulteta te bivša dekanica Građevinskog fakulteta Ivana Štimac Grandić.

Pavlić je predstavila prvi dio zbornika kroz analize domaćih i stranih stručnjaka koji tematiziraju zaštitu i obnovu industrijske baštine, a drugi dio zbornika, koji obrađuje opće teme u industrijskom nasljeđu, prezentirala je Mrak.

“Danas se većina građana slaže da je riječka industrijska baština vrijedna očuvanja, a Rijeka koja je danas grad bez industrije, u potrazi je za novim identitetom”, poručile su urednice.

Zbornik se bavi 8. međunarodnom konferencijom o industrijskoj baštini održanoj u svibnju 2018. na Građevinskom fakultetu u Rijeci te donosi radove u kojima se tematski obrađuju riječka lučka skladišta izgrađena poslije Drugog svjetskog rata, riječki obalni pojas („waterfront“), mogućnosti turističkog vrednovanja riječke industrijske baštine, prijedlog mirovnog  centra Whitehead von Trapp u Rijeci, Mornaričku akademiju, studentske prijedloge prenamjene Energane, preoblikovanje industrijskog kvarta Benčić itd. Na to se nadovezuju prilozi o opatijskom gucu kao brodograđevnoj baštini, radničkom naselju brodogradilišta u Kraljevici, prijedlogu regionalne mreže Rijeka – Kvarner o industrijskoj baštini, o prijedlogu mreže pomorske baštine Jadrana i sl.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari